×

Recensie

Pop

18 april 2014

Luka Bloom

Head And Heart

Geschreven door: Edwin Wendt

Head And Heart Luka Bloom Pop 4 Luka Bloom – Head And Heart Written in Music https://writteninmusic.com

Head And Heart, het nieuwe album van Luka Bloom is topzwaar van de covers. Van de twaalf songs op het album schreef Bloom er twee (mede) op eigen houtje, de rest is in de loop van de afgelopen anderhalve eeuw gecomponeerd door derden.

Dat Bloom, die werd geboren als Barry Moore en om verwarring met zijn broer Christy Moore te vermijden zijn artiestennaam koos, een plaat vol covers zou maken, lag in 2012 nog helemaal niet in de lijn. Maar het balletje begon te rollen toen de Ier de (instrumentale) Keith Jarret-versie hoorde van My Wild Irish Rose, een sentimentele Iers-Amerikaanse song uit het eind van de negentiende eeuw. Bloom leerde de tekst van het nummer erbij en kreeg onnoemelijk veel plezier in het spelen van het nummer. Hij zocht meer repertoire in dit idioom en schreef er zelf een paar nummers bij.

Maar het spelen van al die songs ging zo gemakkelijk dat Luka Bloom zijn nieuwe plaat welhaast in zijn slaap had kunnen maken, zo voelde hij. Dat was niet de bedoeling. Op zoek naar een frisse aanpak benaderde hij zijn vriend Paul G. Smyth, zelf een begenadigd pianist, die aangaf dat de arrangementen wel van een snufje piano konden worden voorzien. Niet door Smyth zelf overigens, want hij wees Bloom op het jazztrio van Phil Ware. Volledig nieuw terrein voor Luka Bloom, want hij nodigde hen uit in de studio nadat hij weinig meer had gezien dan hun cover van Nobody Does It Better van Carly Simon.

Zonder enige repetitie vooraf werden in twee dagen tijd tien songs vastgelegd, waarvan er zes op het inderdaad nogal jazzy klinkende album kwamen.

Head And Heart opent met het door John Martyn geschreven (en uiteraard ook door hem opgenomen) titelnummer. Inderdaad geeft Luka Bloom hier een volledig eigen draai aan. Ook Bob Dylans Every Grain Of Sand klinkt ineens alsof het in Ierland is gemaakt. De evergreen Gentle On My Mind, opgenomen door uiteenlopende grootheden als Glenn Campbell, Elvis Presley, Engelbert Humperdinck en Aretha Franklin, wordt door Bloom teruggebracht naar een arrangement dat nog het dichtst ligt bij het origineel van John Hartfort uit 1967.

Met succes doet Bloom op zijn nieuwe album een greep in het songbook van ‘Mister Trad’., zoals hij de goudmijn noemt van songs die niet (meer) aan één componist zijn toe te schrijven en daarom tegenwoordig als traditional te boek staan. Het Ierse lied Banks Of The Lee is daar een voorbeeld van. Tegelijkertijd waagt Bloom zich -met succes- aan stukgecoverde songs als And I Love You So van Don McLean en het van Roberta Flack bekende The First Time Ever I Saw Your Face. Met name het coveren van dat laatste nummer is een waagstuk, omdat Flack’s versie weinig meer behelst dan haar indrukwekkende vocalen en zeer spaarzame begeleiding. Met het pianospel van Ware en zijn trio erbij ontstaat toch een nieuwe versie met een heel eigen gezicht. Deze prestatie is exemplarisch voor de rest van dit album, waarop Barry Moore op het eerste gezicht lijkt te hebben gekozen voor ‘de makkelijke weg’, maar het zich uiteindelijk toch heel lastig heeft gemaakt. Daarvoor verdient hij hulde.



  1. Head And Heart
  2. Banks Of The Lee
  3. Every Grain Of Sand
  4. The First Time Ever I Saw Your Face
  5. Give You Wings
  6. Gentle On My Mind
  7. My Wild Irish Rose
  8. Lonesome Robin
  9. And I Love You So
  10. Liffeyside
  11. Danny Boy
  12. The Joy Of Living