×

Recensie

Pop

16 juni 2019

Luis Francesco Arena

High Five

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: À Tant Rêver du Roi

High Five Luis Francesco Arena Pop 3 Luis Francesco Arena – High Five Written in Music https://writteninmusic.com

De prachtige Italiaans klinkende naam Luis Francesco Arena is niet degene die zijn ouders aan Pierre-Louis François hebben meegegeven. Al maakt deze Fransman wel verschillende platen onder dit natuurlijk klinkende alter ego. Voor zijn vijfde plaat High Five heeft hij de hulp van Nicolas Cueille ingeroepen. Je kan daardoor niet meer van een solo project spreken, maar wel degelijk van een groepsverband. Het kenmerkende geniale gitaarspel van Cueille maakt hier plaats voor een plek achter drumstel en synthesizer. Zijn wonderbaarlijke muzikale kwaliteiten komen daar ook goed tot zijn recht. Pierre-Louis François presenteert met trots zijn nieuwe speeltje, de Fender Bass VI. Dit klassieke rockinstrument komt stijlvol prominent in alle songs naar voren. Vanuit de dikkere snaren ontsnapt een donkere dragende sound welke het geheel subtiele warmte meegeeft.

High Five laat zich als een muzikaal geboortekaartje lezen, met op de achterkant in kleine letters de gebruiksaanwijzingen voor het ouderschap. De impact van het vernieuwde gezinsleven wordt in al zijn facetten toegelicht en zelfs verklaard. De pauze van zes jaar heeft de singer-songwriter nodig om zich voor te bereiden op een nieuwe fase in zijn leven, namelijk die van het ouderschap. Uit eigen ervaring kan ik gerust zeggen dat er een leven voor het vaderschap is, en een totaal andere invulling als die kleine eenmaal geboren is. Alles waar je jezelf voorheen druk over maakt vervaagd. Daarvoor in de plaats komt een wereld van andere zorgen, problematiek en angsten. Het kind als centraal middelpunt.

De meerwaarde van vinyl is dat er sprake is van een a en b kant. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om aan beide zijdes een andere sfeer te creëren. De eerste vrolijke songs staan nog vol met vreugdevol enthousiasme wat de gezinsuitbreiding van de frontman met zich meebrengt. In al zijn gelukzaligheid neemt hij de luisteraar mee in zijn bestaan. Een wervelwind aan weidse instrumentatie volgt elkaar in groot tempo op. Gedurende de plaat komen de slapeloze nachten vol vermoeidheid en onzekerheden ook aan bod. De drang om een nazaat in alle veiligheid op te laten groeien, en te behoeden voor het gevaar wat de grote wereld voortbrengt.

High Five is een klein gehouden luisterplaat. Na de zielsblije start lijkt het net alsof er in alle stilte in de avonduren aan de plaat is gewerkt, zich bewust zijnde dat de jongeling rust nodig heeft, en niet hoort te ontwaken. Na tederheid en onschuld vervolgt breekbaarheid en kwetsbaarheid. De impact van de verandering verwoordt in tekst en muziek. De duidelijk voelbare intieme kenteling maakt van High Five een bovengemiddelde droomplaat, en moet Luis Francesco Arena zich tevreden stellen met deze positie in de subtop. 1. Gillian
 2. Every Missing Part
 3. With New Eyes
 4. A Picture of You
 5. Colorblind
 6. New Attraction
 7. Guess My Powers
 8. Counterclockwise
 9. Poisoner
 10. Breathe
 11. Fake Alibi
 12. Simple Math