×

Recensie

Pop

20 juni 2024

Lucy Woodward

Stories from the dust

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Lucy Woodward Music

Stories from the dust Lucy Woodward Pop 4 Lucy Woodward – Stories from the Dust Written in Music https://writteninmusic.com

Met haar album Stories From The Dust brengt de Engelse in Nederland en de VS opgegroeide zangeres Lucy Woodward een zeer fraaie mix van Americana, pop en soul ten gehore. Stories From The Dust is rootsy en melodieus en bevat bassist Tim Lefebvre (vooral bekend door zijn samenwerking met David Bowie en Donny McCaslin) , Amy Wood op drums en co-schrijver Larry Goldings.

Stories from the Dust is Lucy Woodward’s meest persoonlijke album dat met Fray gelijk ijzersterk begint. In een mix van pop en soul waarin haar krachtige vocalen gelijk fraai binnenkomen. Ook het daarop volgende City Girls overtuigt meteen. Woodward schreef de songs voor het album samen met David Garza in Los Angeles, songs die tekstueel verhalen over  vrouwen, over degenen met wie ze opgroeide, die haar opvoedden en degenen die ze alleen van afstand observeerde.

Ze zegt geïnspireerd te zijn door Nina Simone en dat hoor je bij haar zeker. Ze werkte ook met Michael League van Snarky Puppy en zong met verschillende Europese Big Bands. Lover never leaves en Clenched Fists zijn ook erg goed. In Clenched Fists klinkt soms haar hoge stemgeluid samen met andere zangeressen zoals Gaby Moreno. ‘Mama said I raised you quietly’ zingt ze hier!

Rocketeer, geschreven met Louk Boudesteijn, begint rustig. Hier speelt David Garza mellotron en piano die goed te horen is. Gitaar wordt hier gespeeld door Jelle Roozenburg. Dit is de rustigste song tot nu toe die klinkt als een pop ballad. Zo klinkt het erg mooie Lady in waiting ook. ‘Every boy tries to kiss me,’ zingt ze even hier en dat geeft net als haar song over haar moeder het zeer persoonlijke karakter van dit album goed weer. ‘I’m just like my sisters’  zingt ze hier ook.

David Garza speelt hier gitaar en ook piano en mellotron; en percussie met Jan Pohl. De song The Letter is ook zo’n geweldige song die met hoge backing-vocals van Woodward en Anna Rune eeuwig mag duren. Net als de andere songs hoor je hier in feite een heel verhaal en dat geldt zeker ook voor de volgende songs Old to you en Put down the bottle waarin ze bijvoorbeeld zingt ‘There’s a deeper man in there’.

   1. Fray
  2. City Girls
  3. Lover never leaves
  4. Clenched fists
  5. Rocketeer
  6. Lady in waiting
  7. The letter
  8. Old to you (Live from Sonic Ranch)
  9. Put down the bottle