×

Recensie

Alternative

23 juni 2021

Lucy Gooch

Rain's Break

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Fire Records

Lucy Gooch - Rain's Break
Rain's Break Lucy Gooch Alternative 3.5 Lucy Gooch – Rain’s Break Written in Music https://writteninmusic.com

De Engelse Lucy Gooch debuteert op Fire Records met Rain’s Break. Gooch liet zich voor deze ep inspireren door de vroege technicolor-films van het Britse duo Michael Powell en Emeric Pressburger. Niet alleen titel van de ep vindt zijn oorsprong in een van hun films, de muziek is ook gebaseerd op filmscripts en -scores van Powell en Pressburger.

Met haar debuut-ep Rushing (2020) sloot Gooch aan bij de ambientmuziek die toen uit Bristol en omgeving kwam. De muziek op Rain’s Break is wederom rustgevend in al haar grootsheid. De titeltrack gaat uit van het idee dat in film het weer de emoties van de hoofdpersoon kan weerspiegelen. Dat was ooit een revolutionair concept. Op deze ep trekt de titeltrack in ieder geval als een trage regenwolk voorbij. Een regenwolk die een muur van water brengt. It Brings Me Back To You sluit hier aanvankelijk op aan maar brengt gaandeweg ook nieuwe klankkleuren, doordat Gooch omschakelt naar minimalistische synthpop die toch niet vrij is van lyrische sferen. Dat geldt eveneens voor het over devotie handelende Chained To A Woman. Deze track vol nachtelijke schitteringen en schaduwen heeft die elegante subtiliteit die The Blue Nile in de jaren tachtig ook had.

6AM is meerstemmige synthpop vanuit de wolken, vanuit de stratosfeer, met Gooche’s adem als de wind. Op Ash And Orange, wellicht het meest indringende stuk op Rain’s Break, laat Gooch wederom meerdere zanglijnen horen. Op een weelderig bed van synths trekt door koormuziek geïnspireerde pracht voorbij.

De muziek van Lucy Gooch heeft zonder meer cinematografische kwaliteiten, al is het niet zo dat je de atmosferische klanken van de Engelse direct aan filmscores verbindt. ‘Filmisch’ is naast ambient, synthesizer, koorzang en transcendentie een van de vele associaties die Gooche’s muziek oproept.  1. Rain's Break
  2. It Brings Me Back To You
  3. Chained To A Woman
  4. 6AM
  5. Ash And Orange