×

Recensie

Roots

23 april 2021

Lucinda Williams

Runnin’ Down A Dream: A Tribute To Tom Petty

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Highway 20 Records

Runnin’ Down A Dream: A Tribute To Tom Petty Lucinda Williams Roots 4 Lucinda Williams – Runnin’ Down A Dream: A Tribute To Tom Petty Written in Music https://writteninmusic.com

Wat doet een muzikant die  geïsoleerd wordt van zijn publiek? Als songwriter kan je wat aan nieuwe songs knutselen, in het geval van Lucinda Williams is dat ongetwijfeld een evidente optie. De in Nashville residerende roots en Americana queen plande al een tijdje een serie met coverwerk,  reguliere releases met eigen werk en het bijhorende drukke tourschema verhinderden dat. De wereldwijde pandemie en bijhorende lockdown veroorzaakte een aanslepende rustpauze voor het concertleven.

Die onverwachte break grijpt Williams nu aan om zich samen met enkele vertrouwde muzikanten uit haar roadband zoals gitarist Stuart Mathis  aangevuld met leden van The Wallflowers in het repertoire van enkele van haar favorieten te verdiepen. Zo kwam Lu’s Jukebox, een zesdelige live in de studio ingespeelde serie tot stand als steun voor de organisatoren en het publiek.

De oorspronkelijke streamings worden nu op cd en vinyl uitgebracht, eerste in de rij is Runnin’ Down a Dream, integraal aan de betreurde Tom Petty gewijd met vooral werk uit zijn solo-periode. De karakteristiek ingekleurde cover refereert overigens aan het solodebuut Full Moon Fever. Even verderop passeert een koortsige interpretatie op fraai slidewerk van I Won’t Back Down. A Face In The Crowd klinkt hier lichtjes fantastisch in een tergend slepende uitvoering die met de bijhorende diepe twang in aangrijpende county noir uitmondt.

De Fender Rhodes van Joshua Grange schraagt Wild Flowers dat door de rammelende, potige rock van You Wreck Me wordt gevolgd en You Don’t Know How It Feels rond de selectie uit Wild Flowers meesterlijk af.

Uit Petty’s beginperiode met The Heartbreakers werd Louisiana Rain, geselecteerd de ietwat onderkoelde en tegelijk hartverscheurende versie die Williams hier neerzet verraadt haar afkomst  en kan alleen afkomstig zijn van een (voormalige) streekbewoner van de swamps.

La Williams weet uiteraard weg met het Petty materiaal zoals het van iets recentere datum Down South.  “There’s a southern accent, where I come from, the young ‘uns call it country
the Yankees call it dumb, I got my own way of talkin”, mompelt Williams in een lijzig uitgekauwde Southern Accents dat de cyclus die start met het strijdvaardige Rebels knap afsluit. Als evident toemaatje krijgen we met Stolen Moments nog een doorleefde, door Williams bedachte bezwerende ode  voor de geniale songsmid. Benieuwd wat de volgende episodes van Lu’s  Jukebox herbergen. 1. Rebels
 2. Runnin' Down A Dream
 3. Gainesville
 4. Louisiana Rain
 5. I Won't Back Down
 6. A Face In The Crowd
 7. Wildflowers
 8. You Wreck Me
 9. Room At The Top
 10. You Don't Know How It Feels
 11. Down South
 12. Southern Accents
 13. Stolen Moments