×

Recensie

Rock

20 oktober 2020

Lucidvox

We Are

Geschreven door: Rik Binnendijk

Uitgebracht door: Glitterbeat

We Are Lucidvox Rock 4 Lucidvox – We Are Written in Music https://writteninmusic.com

Lucidvox is een vierkoppige Moskouse band die al een tijdje bekend is in de Russische DIY-scene. Op hun sterke eerste internationale release We Are weet de band overtuigend snoeiharde riffs en stuiterende ritmes samen te smelten met elementen uit (vocale) Russische volksmuziek.

Het openingsnummer My Little Star begint met de heldere en serene klanken van samenzang die sterk doet denken aan Slavische volksmuziek. Dit dromerige, idyllische begin wordt al snel vergezeld van een door een lage riff waarboven de kristalheldere lange noten van zangeres Alina en de andere bandleden (overigens allemaal vrouwen) onaangetast overheen blijven zweven.

De introriff van Knife is nog een tandje heftiger en ook de teksten van Alina worden met vuur uitgespuugd totdat later in het nummer een voor een heldere zangstemmen harmonieus op elkaar stapelen. Een ander hoogtepunt is Body waar de zanglijnen doen denken aan niets-aan-de-hand-pop boven een knorrende bas en een gierende gitaar die het nummer uiteindelijk de afgrond intrekken.

Op Runaway klinken er wat rustiger klanken. Hier worden wat fragielere vocale harmonieën begeleid door trompet en een hypnotische orgelmelodie. Buiten dit nummer zijn er weinig echte adempauzes, maar heel erg is dat niet. In al het lawaai klinken altijd de heldere en soms bijna lieflijke stemmen die een luchtiger en dromerig tegenwicht bieden aan de zware riffs. Omgekeerd maken de dreigende riffs en wrange gitaarmelodieën het geheel donker en aards.

Deze tegenstelling maakt We Are een droomachtige plaat waarop de combinatie van zoetgevooisde stemmen, vervormde gitaarklanken, keiharde garage-rock en serene volksmuziek heel logisch, vanzelfsprekend en concreet klinkt.  1. Звёздочка / My Little Star
  2. Нож / Knife
  3. Амок / Amok
  4. Ты есть / You Are
  5. Тело / Body
  6. Север / Sever
  7. Беглец / Runaway
  8. Вокруг / Around
  9. Сирин / Sirin