×

Recensie

Jazz

26 mei 2023

Lucia Cadotsch

Aki

Geschreven door: LondonJazz News

Uitgebracht door: Heartcore Records

Aki Lucia Cadotsch Jazz 4 Lucia Cadotsch – Aki Written in Music https://writteninmusic.com

Het opnamedebuut van een machtig nieuw kwartet – Aki is de naam van de band en de albumtitel – waarbij Lucia Cadotsch die zich concentreert op haar eigen schrijven, in tegenstelling tot de heldere behandelingen van jazzstandards en folksongs van haar reeks opnames met het trio Speak Low.

Dit nieuwe ensemble, met Kit Downes op piano en (heel even) orgel, Phil Don-kin, bas en James Maddren, drums, is nog steeds opgebouwd rond haar stem – luchtig, helder en licht verbogen – maar brengt nu haar eigen songs. Deze roepen een soortgelijke sfeer op als die van Speak Low. Zij en haar medewerkers produceren songs die fragmenten zijn van een dialoog of monoloog in wording.

De consequente afwijking van het duidelijke verhaal laat ons achter met prikkelende hints over verloren liefdes en familiaal verdriet, met af en toe suggesties voor iets apocalyptisch. (Voorbeeldtitels: I Won’t; Bitter Long Lying Leisure; No Apology; Naked and Numb.)De enige cover, Brecht/Weill’s Ballad of the Drowned Girl, een herhaling van de tweede Speak Low set, wordt gebracht tegen slechts bas en licht geborstelde bekkens, en onderstreept de heersende, enigszins gedesillusioneerde, sfeer.

De muziek komt van Cadotsch zelf, Downes, of de band in samenwerking, en haar cohorten zijn een perfecte pasvorm. Downes is overal sterk aanwezig en zijn akkoordenpalet vult haar heerlijk troosteloze zang prachtig aan. Heartcore records oprichter Kurt Rosenwinkel draagt op twee nummers een even treffende gitaar bij. Donkin herinnert de Britten eraan dat het jammer is dat hij (net als Downes) momenteel in Berlijn woont. En in een band waarvan de kenmerkende stijl low-key brille is, doen de drums van James Maddren steevast net genoeg, nooit te veel.

Deze groep beloofde veel toen ze vorig jaar in Cheltenham optraden, en hun heropname levert mooi resultaat op. Ik hoop dat ze binnenkort de lagen landen weer in hun tourschema opnemen.

*Deze recensie van Lucia Cadotsch’s Aki door Jon Turney verscheen 26 mei op LondonJazz News en is voor Written in Music vertaald door Dick Hovenga.  1. Bitter Long Lying Leisure (met Kurt Rosenwinkel) .
  2. I Won't
  3. Lily of the Nile .
  4. Spaek Low II.
  5. Time Rewind.
  6. Speak Low Renditions .
  7. Speak Low.
  8. Pool.