×

Recensie

World

19 oktober 2012

Positie 10 Jaarlijst 2012

Lucas Santtana

O Deus Que Devasta Mas Também Cura

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Mais Um Discos

O Deus Que Devasta Mas Também Cura Lucas Santtana World 4.5 Lucas Santtana – O Deus Que Devasta Mas Também Cura Written in Music https://writteninmusic.com

In een interview met Written In Music kondigde Lucas Santtana zijn nieuwe album al aan en nu is de opvolger van het uitstekende Sem Nostalgia ook daadwerkelijk verkrijgbaar. Op O Deus Que Devasta Mas Também Cura (The God Who Devastates Also Cures) bewijst de talentvolle Braziliaan wederom dat hij tot grootse dingen in staat is. Zelden een Braziliaans album gehoord dat zo’n diversiteit tentoonspreidt en toch zeer coherent overkomt.

Het album begint met de titelsong, een prachtig en rustig, jazzy nummer met een mooie opbouw, waarbij Lucas Santtana de muzikale kwaliteitslat meteen hoog legt. In het daaropvolgende door electro-beats voortgestuwde Música wordt het tempo opgeschroefd om met Jogos Madrugais meteen te tekenen voor het eerste absolute hoogtepunt van het album. Het nummer kent een subtiele, funky opbouw en Lucas weet het nummer met zijn falset-stem naar een wonderschone climax te zingen. De mooie, gevoelige ballad E Sempre Bom Se Lebrar zorgt voor een fraai rustpunt om vervolgens na het iets minder beklijvende Tanzo Faz op de experimentele toer te gaan in Ella E Belém, een gewaagd en verrassend klinkend nummer, doordrenkt met dubstep. En na de ene verrassing volgt meteen de volgende: het instrumentale Vamos Andar Pela Cidade is niets minder dan een knap staaltje funky jazz, met heerlijke blazers-arrangementen! De politieke ‘aanklacht’ in Now No One Has Anything kent een spannend begin met prima gitaarwerk en geluidseffecten, waarna Lucas met een hoge stem het nummer extra klankkleur geeft. Niets lijkt te gek op O Deus Que Davasta Mas Também Cura want met Se Pá Ska. S.P. krijgen we ineens een lekkere, ritmische dosis ska voor onze kiezen. De gitaren en drums spelen een intrigerend spel op O Palladino E Seu Cavalo Altar en zowaar ontwaren we zelfs een vleugje bossa in Dia De Furar Onda No Mar. Na een rustig begin ontpopt Para Onde Irá Essa Noite? zich tot een subliem en krachtig slotstuk, waarin de stem van Lucas haast ‘duelleert’ met de gitaarklanken.

O Deus Que Davasta Mas Tembém Cura is het album dat het zeldzame talent en de muzikale mogelijkheden van Lucas Santtana nogmaals onderstreept. Samen met Criolo behoort hij tot de pioniers van de meest vernieuwende muziek die Brazilië de laatste jaren voortbrengt. Laten ze beiden nu binnenkort naar Nederland komen voor optredens!

Lucas Santtana speelt op 2 november in North Sea Jazz Club in Amsterdam

Criolo is op 1 december zien in de Melkweg, Amsterdam en op op 6 december in RASA, Utrecht

Tracklisting O Deus Que Davasta Mas Também Cura:

 1. O Deus Que Davasta Mas Também Cura
 2. Músico
 3. Jogos Madrugais
 4. E Sempre Bom Se Lembrar
 5. Tanto Faz
 6. Ela E Belém
 7. Vamos Andar Pella Cidade
 8. Now No One Has Anything
 9. Se Pá Ska. S.P.
 10. O Paladino E Seu Cavalo Altar
 11. Dia De Furar Onda No Mar
 12. Para Onde Ira Essa Noite?


 1. O Deus Que Devasta Mas Também Cura
 2. Músico
 3. Jogos Madrugais
 4. É Sempre Bom Se Lembrar
 5. Tanto Faz
 6. Ela É Belém
 7. Vamos Andar Pela Cidade
 8. Now No One
 9. Se Pá Ska. S.P.
 10. O Paladino e Seu Cavalo Altar
 11. Dia de Furar Onda no Mar
 12. Para Onde Irá Essa Noite?