×

Recensie

Pop

25 maart 2017

Lucas Hamming

Luck Is For Suckers

Geschreven door: Bart Veenstra

Uitgebracht door: Play It Again Sam

Luck Is For Suckers Lucas Hamming Lucas Hamming Pop 3 Lucas Hamming – Luck Is For Suckers Written in Music https://writteninmusic.com

Moeilijke term blijkt dat toch in Nederland tegenwoordig: singer-songwriter. Het begrip dekt op de een of andere manier een negatieve lading, mede vormgegeven door het programma ‘De beste singer-songwriter van Nederland’ waar toch vervolgens best wat talent naar voren kwam. Douwe Bob, Maaike Ouboter en Michael Prins zijn maar enkele van de namen, die volop ondersteund door 3fm hun plek in het Nederlandse popcircuit verkregen. En dan was er ook nog Lucas Hamming, die nu met Luck Is For Suckers alweer toe is aan zijn tweede album.

De vraag is: kun je iemand nog wel een singer-songwriter noemen als hij tijdens zijn optredens omringd wordt door een vaste band? In ieder geval, de zanger uit het Noord-Hollandse Blaricum, die ook nog een jaar de vaste muziekgast was in DWDD, maakt een stormachtige ontwikkeling door. Waar zijn debuutalbum HAM nog wisselend was, is zijn vervolgplaat Luck Is For Suckers een stuk constanter van niveau. Is Lucas Hamming heel origineel? Het antwoord op die vraag is nee, maar gezien de kwaliteit op zijn nieuwe album hoeft dat geen al te groot probleem te zijn.

Want ja, in veel liedjes horen we toch wel degelijk de sound van andere artiesten. Zo horen we de invloed van Arctic Monkeys terugkeren in radiohit Be Good Or Be One, maar vooral in Always On The Run klinkt de Engelse indierockband door. Niet alleen de zang lijkt op dat van Alex Turner, maar luister eens naar die gitaarrifjes. Misschien wat nageaapt, maar schitterend. Dat zeker. En Thrill Of The Chase doet veel denken aan een typisch liedje van Jett Rebel, terwijl we ook invloeden horen van bands als Oasis en The Libertines. Ja, Lucas Hamming moet wel een bewonderaar zijn van de Britpop. En als we toch aan het vergelijken zijn: in Running (de start met het geluid van spoorbomen die dichtgaan had best achterwege gelaten mogen worden, hoor) lijkt hij ineens de kant van de punk op te gaan.

Ook Temporary Remedy, dat na een seconde of 55 echt lekker op gang komt als Lucas Hamming wat hoger gaat zingen, is het benoemen waard. Het gaat over gedachtes die spontaan in hem opkomen. ‘Ik ben behalve ambitieus ook nogal impulsief. Dat liedje gaat over van alles dat als een tijdelijk medicijn kan functioneren. Dat mag ieder voor zich invullen’, vertelt hij er zelf over.

Dat Lucas Hamming een dergelijke plaat op de markt wist te brengen, is een groot compliment waard. Niet zozeer omdat de muziek goed is, maar ook omdat de zanger een behoorlijk druk 2016 had. Hij stond bijvoorbeeld op Pinkpop en speelde verder zo’n honderd shows. De ultieme beloning voor zijn werk was natuurlijk zijn uitverkiezing voor het themanummer van 3FM Serious Request. Lucas Hamming bracht Are You With Me en dat het nummer veelvuldig werd aangevraagd in de week van het Glazen Huis zegt genoeg: his star is rising. Het is trouwens een van de weinige nummers waar rust en kalmte inzit, maar naar mijn idee toont het wel zijn eigen sound aan (graag meer van dit!).

De meeste nummers zijn vooral erg energiek, dansbaar, tegen het venijnige aan. Bovendien klinkt het erg catchy en zal je als luisteraar merken dat de teksten makkelijk blijven hangen. Tijdens zijn optredens zal het dan ook lekker te keer moeten gaan. Met 32 minuten is het album overigens niet de langste. Laten we het in dat geval maar houden op: kort, maar krachtig.  1. Be Good Or Be Gone
  2. Method To My Madness
  3. Temporary Remedy
  4. Thrill Of The Chase
  5. Always On The Run
  6. Luck Is For Suckers
  7. Running
  8. Rock 'n Roll Star
  9. Are You With Me
  10. Got To Let It Go