×

Recensie

13 april 2019

Lowly

Hifalutin

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bella Union

Hifalutin Lowly Alternative 4.5 Lowly – Hifalutin Written in Music https://writteninmusic.com

De sensuele, zuiverende pop van het debuutalbum Heba werd al goed ontvangen maar met dit uitdagende Hifalutin gaat het Deense Lowly ongetwijfeld nog hogere ogen gooien. Het vijftal maakte opnamen in een groot pakhuis en een watertoren en creëerde op die manier als vanzelf ruimte in de muziek. Tekstueel is er aandacht voor nieuwsgierigheid en twijfel, iets wat goed past bij Lowly, een band die zich graag vernieuwt en nooit lang in de eigen comfort zone blijft hangen. Het levert een bijzonder geslaagde plaat op, rijk aan detail en vol verrassingen.

Vooral de eerste twintig minuten laat de band fraaie composities horen: Go For A Walk is ambienteske indiepop. ‘You smell like safety in an unsafe way’, horen we. Ontroerend, melodieus, elektronisch getint en wellicht al direct het mooiste nummer van de plaat. Ook Stephen, geschreven op de sterfdag van Stephen Hawking, is een hoogtepunt. Een geweldige ritmetrack, bezwerende, bevreemdende vocalen en klanken maken van deze electropoptrack een heel bijzondere. Staples is enigszins vergelijkbaar maar pakt weer uit met andere verrassende vocale details.

Lowly combineert op Baglaens (de single) en Out Beyond verheven synths met respectievelijk kalme electropop en glasheldere akoestica. De band weet ook hier weer de juiste, smaakvolle en emotionele toon te treffen. De autotune op In The Hearts is een klein smetje maar is tegenwoordig bij veel bands al geïmpliceerd. En natuurlijk klinkt het bij Lowly net even beter. Een track als Children onderstreept hierna weer ondubbelzinnig de originaliteit van Lowly: een wonderlijke, fraaie mix van indiepop, electro en techno.

De achtergrond en begeleiding bij Selver alleen al is de moeite waard. De band omlijst dit kleine liedje heel fijnzinnig met rustgevende, dromerige patronen en een minuscuul gitaarlijntje. Delicate Delegates heeft aan romantische piano en dromerige zang voldoende om de fantasie te prikkelen. Het langste nummer, Wonder, mag Hifalutin afsluiten. Het is een mooie staalkaart van al het voorgaande, een grande finale, maar dan wel eentje die binnen het subtiele palet van Lowly blijft.

Het is knap hoe Lowly erin slaagt toegankelijk en uitnodigend te blijven, terwijl de band op de meeste songs hoogst eigenzinnige arrangementen neerlegt en vooral onconventionele nummers laat horen. Eigenlijk kun je dit album in een enkel woord samenvatten: geluidsmagie. 1. Go For A Walk
 2. Stephen
 3. Baglaens
 4. Staples
 5. I
 6. In The Hearts
 7. Out Beyond
 8. Children
 9. ii
 10. Delicate Delegates
 11. Selver
 12. 12:36
 13. iii
 14. Wonder