×

Recensie

Alternative

16 april 2013

Low Vertical

We Are Giants

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Zeal Records

We Are Giants Low Vertical Alternative 4 Low Vertical – We Are Giants Written in Music https://writteninmusic.com

Vanuit West-Vlaanderen kwam eerder dit jaar het tweede album van Low Vertical tot ons. We Are Giants is een spannende en ongepolijste mix van elektronica, indiepop, noise en psychedelica. De band heeft een geheel eigen geluid en is wars van conventies. Door dicht bij zichzelf te blijven kan Low Vertical met vrij minimale middelen een groot effect sorteren.

Middels de unheimische opener We Are Giants, met de ijle zang van Ward Dupan, wordt al snel duidelijk dat de band niets hoeft te forceren aan het begin van de plaat. Eerst een sfeer neerzetten. Toulouse-Lautrec trekt de luisteraar hierna definitief de plaat binnen: een ruwe, bijna rudimentaire ritmetrack met daartegenover spaarzame gitaar en toetsenlijntjes. Less is more. Er is alleen nog ruimte voor aanzwellende noise.

In alle dwarsheid vergeten de Vlamingen het pop-element ook niet. Good Luck, Litte Fellow en Sun Sun nemen dat deel voor hun rekening. Eerstgenoemde is een fraaie melancholieke song die voorbijtrekt als een koele lentebries. Sun Sun, met zijn grove, catchy synthpopsound en ronkende bas, doet zijn naam eer aan: “Sun sun on my head”.

Voor het overgrote deel van de plaat wentelt Low Vertical zich echter in een prettige experimenteerdrift die je, gezien de kracht van We Are Giants, alleen maar kunt toejuichen. Tijdens het combo Spacemininvaders I en II werkt de band van knisperende, ambienteske technopop (de landing) naar bizarre industriële psychedelica (de aanval).

Low Vertical houdt de boeiende sfeer een album lang vast. Sensei is wat vlakker maar ook bijzonder sfeerrijk en schept weer even ruimte. Hierna laat het intrigerende Epic Slaughter zich het best vergelijken met een langzaam aanzwellende wind die uitmondt in een korte, messcherpe hagelbui. Episch, inderdaad. De imposante drums op afsluiter Noa vormen vervolgens het machtige slotakkoord van een intense maar nergens verstikkende plaat. Inderdaad, Low Vertical hoeft haar muziek niet vol te stouwen om te kunnen boeien. Met een grofgerand, open geluid trekt de groep onverbiddelijk de aandacht.  1. We Are Giants
  2. Toulouse-Lautrec
  3. Good Little, Little Fellow
  4. Spacemininvaders pt. I - The Landing
  5. Spacemininvaders pt. II - The Attack
  6. Sun Sun
  7. Sensei
  8. Epic Slaughter
  9. Noa