×

Recensie

Roots

16 juni 2021

Louien

No Tomorrow

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Jansen Records

No Tomorrow Louien Roots 4 Louien – No Tomorrow Written in Music https://writteninmusic.com

Eerlijk gezegd was dit epeetje me tussen de stroom releases van de afgelopen weken ontgaan. Toch maar eens enkele tracks beluisterd. Op No Tomorrow prijken een handvol songs van Live Mirande Solberg, een Noorse zangeres die onder de schuilnaam Louien opereert. Na een succesvolle voorgeschiedenis bij het kwartet Silver Lining in haar thuisland begon Solberg voorzichtig voor eigen rekening te musiceren. Een reeks ingrijpende gebeurtenissen in haar leven, het verlies van haar vader, een zanger en acteur die haar inspireerde, resulteerde in None Of My Words, naar verluidt openhartige in majestueuze orkestratie badend folk. Dat ontdekte ik onlangs met enige schaamte en vertraging op het net.

We zijn ondertussen bijna twee jaar verder en er is een nieuw epeetje van Louien , weerom opgebouwd met persoonlijk songwerk en uitgevoerd door een onderlegd muzikaal gezelschap. Onder hoede van producer Oyvind  Rosrud, die eveneens voor de eind mix tekent, wordt een sfeervolle folkgetinte soundtrack gecreëerd die je bij momenten eerder met de Amerikaanse Westkust associeert dan de Noorse fjorden.

Met uitzondering van het verstilde Fire dat een onmiskenbaar mythische Scandinavische sfeer uitademt, vertoont het repertoire sterke gelijkenissen met de muziek die in de overgang van de jaren zestig/zeventig uit bruisende, creatieve mekka’s zoals Laurel Canyon opwelde.

Met name de opener Deep Within en de akoestische titeltrack sluiten helemaal aan bij die zonnige, dromerige folksound van weleer. Het is meer dan de instrumentatie, met haar ongebonden open visie en benadering maakt Louien het verschil. Bovendien wordt dit alles met opmerkelijk aangename zang gecomplementeerd.

In  de donkere afsluiter Woke Up from the Dead klinkt dat timbre wat lager. Het enige minpunt dat  we hier bespeuren, na  beluistering  van een handvol prachtige tracks blijven we op onze honger. Het wordt uitkijken naar een tweede full cd van Louien.  1. Deep Within
  2. Better Woman
  3. No Tomorrow
  4. Fire
  5. Woke Up from the Dead