×

Recensie

Roots

05 november 2012

Los Lobos

Kiko live

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Shout! Factory / Proper

Kiko live Los Los Lobos Roots 4 Los Lobos – Kiko live Written in Music https://writteninmusic.com

Met het album Kiko uit 1992 werd Los Lobos een gevestigde band. Hadden hun voorgaande albums bewezen dat we met een invloedrijke band te maken hadden, bewees het avontuurlijke Kiko hun grote klasse. Het album bleek een waar meesterwerk.

Kiko werd opgenomen nadat de band eind jaren 80 met de voor de film La Bamba opgenomen titelsong (origineel natuurlijk van Richie Valens) een wereldhit had gescoord en wereldbekend was geworden. Het Spaanstalige album La Pistola y el Corazon, een album vol met zelf geschreven en traditionele Mexicaanse songs verscheen in de slipstream van dat succes. Het album The Neighbourhood (1990), was voor de band daarna het album dat het succes van La Bamba moest voortzetten. De songs, doordrenkt van soul, op het album waren prima, een ideaal vervolg op By The Light Of The Moon. De belangstelling van het publiek dat La Bamba zo geweldig had gevonden verdween vrijwel gelijk maar de liefhebbers van voorheen, die eigenlijk waren afgehaakt met La Bamba, hadden ze gelijk weer terug.

Toch was de band nog niet geheel tevreden met het album. Ze vonden dat er muzikaal nog dieper gegraven mocht worden. Met de vermaarde producer Mitchell Froom (en diens sidekick Tchad Blake) werd vervolgens een nieuwe vrijheid gevonden. Zanger/gitarist David Hidalgo en drummer Louie Perez, die het leeuwendeel van de songs voor Kiko schreven, kwamen op de proppen met hun meest ambitieuze en bezielde nummers. Zowel muzikaal als tekstueel. Openingssong Dream In Blue, Angels With Dirty Faces, Reva’s House, het briljante titelnummer Kiko (And The Lavender Moon), When The Circus Comes To Town, Two Janes, Just A Man en Rio de Tenampa zijn indrukwekkende songs die tot het allerbeste behoren wat de band ooit opnam. Gitarist/zanger Cesar Rosas leverde met That Train Don’t Stop Here en Wicked Rain twee meer uptempo songs aan die volledig raak schieten. Kiko is het album waarop Los Lobos hun geluid definieert en kan als een absoluut meesterwerk gezien worden.

Op 24 februari 2006 gaf Los Lobos in thuisstad Los Angeles een concert waarbij Kiko centraal stond. Het album werd die avond in een uitstekende versie gespeeld zoals we nu kunnen horen op de ter ere van de 20 jarig jubileum van Kiko uitgebrachte CD/DVD. Het was een geweldig concert met een band in topvorm en gelijk is heel goed te horen hoe goed en tijdloos de songs nog steeds klinken. Hoe goed klinken Saint Behind The Glass, Two Janes, That Train Don’t Stop Here en heerlijk dikke versies van Wicked Rain en Whiskey Trail!!! Hoe geweldig zou het zijn als de band vanwege het 20 jarig jubileum ook nog een keer Kiko integraal in Paradiso zou komen spelen!! 1. Dream in Blue
 2. Wake Up Dolores
 3. Angels With Dirty faces
 4. That Train Don’t Stop Here
 5. Kiko And The Lavender Moon
 6. Saint Behind The Glass
 7. Reva’s House
 8. When The Circus Comes
 9. Arizona Skies
 10. Short Side Of Nothing
 11. Two Janes
 12. Wicked Rain
 13. Whiskey Trail
 14. Just A Man
 15. Peace
 16. Rio de Tenampa