×

Recensie

Alternative

20 februari 2022

Los Bitchos

Let the Festivities Begin!

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: City Slang

Let the Festivities Begin! Los Bitchos Alternative 4 Los Bitchos – Let the Festivities Begin! Written in Music https://writteninmusic.com

Lang genoeg getreurd, tijd om je op de toekomst te richten. Geen gezeur meer over de bewegingsbeperkingen, de visie met feestmuziek verbreden. Feestmuziek? Zijn we daar dan al aan toe? Als het aan het Londense dameskwartet Los Bitchos ligt wel. Let the Festivities Begin! Staan vrouwen dan zoveel nuchterder in deze heetgebakken maatschappij dan de opgefokte mannelijke collega’s? Ja, blijkbaar wel! Los Bitchos bewapent zich met verkwikkende frisheid, smeltkroes veelzijdigheid, catchy postpunk en het energieke verlangen om het publiek in een broeierige, zwetende massa te herenigen. Niet vreemd dus dat Franz Ferdinand voorman Alex Kapranos het gezelschap onder zijn hoede neemt, en de debuutplaat produceert. Niet de minste dus, veel beter kan je het niet treffen.

Als hoofddoel stelt hij zichzelf de opdracht om dat energieke livegevoel op de plaat te transformeren. Het publiek moet de indruk krijgen dat er hier van een ervaren partyband sprake is, die na het corona gebeuren rechtstreeks op de festivalweides los kan laten. Vanaf die eerste minuut moet het gelijk raak zijn. Los Bitchos heeft het allemaal in zich; de overlevingsdrang van het straatleven, opgewekte zomerse jaren tachtig ska, ouderwetse gothic wave en vooral een overdosis aan het Zuid Amerikaanse feestgevoel. Mardi Gras meligheid naast het zwaardere Día de Muertos, verpakt in tegen de stroming in zwemmende surfpunk. Vamos A Jugar Por La Playa, laten we lekker op het strand spelen! We hebben die vitaminerijke buitenlucht lang genoeg gemist!

Los Bitchos, geraffineerde puntigheid met een heerlijke zomerse mellow ondertoon. Een stoer dameskwartet die het eighties new wave adorerende mysterieuze oosterse klankenpalet aandikt door hier perfect gedoseerde hitsige gepeperde exotica ingrediënten aan toe te voegen. Het is zo retro als maar zijn kan; Agustina Ruiz krijgt het voor elkaar om het uncoolste instrument uit de jaren tachtig, de keytar (soort van keyboardgitaar) weer cool te laten klinken. Daarnaast zorgt Nic Crawshaw voor die opzwepende ritmische drumdynamiek, gooit Josefine Jonsson er de nodige duidelijk door Tina Weymouth (Talking Heads, Tom Tom Club) beïnvloede luie funkbas overheen en maakt het psychedelische aan Robert Smith (The Cure) memorerende gitaarspel van Serra Petale het helemaal af.

Het is allemaal niet zo serieus. Het vintage futuristische The Link Is About to Die is zomerse postpunk zonder de antidepressiva, waarbij de verslavende medicijnen door een gelukkig makend XTC pilletje vervangen zijn. Deze energiestoot werkt in het oppompende punkende I Enjoy It door, waarna ze probleemloos naar oversized luchtig zittende infiltrerende Pista (Fresh Start) gangster ska overschakelen en daar de nodige sleazy straatvuil overheen kieperen. Josefine Jonsson creëert herkenbare Italodisco baslijnen welke de fundering voor de explosieve swingende uptempo soulwave van Las Panteras vormen. Met gemak wijken ze met het Caribische discosoundmachine Change of Heart geluid naar de andere kant van de wereld uit.

Sergio Leone mystiek blaast voldoende leven in de seventies western sound van het filmische Good to Go!. The Magnificent Four cowboyladies van Los Bitchos vervullen het muzikale horizondecor met uithuilende stemmige gitaarakkoorden en broeierige Latin percussie. En op het moment dat de ondergaande zon zichzelf in de verslindende zee werpt is de tijd voor de duistere satanische Try the Circle! voodoo maandans aangebroken. Dat duistere horrorscenario houden ze in het teveel aan ouzo cocktails afsluitende Lindsay Goes to Mykonos vast. Los Bitchos overdoseert de postpunk depressies met een flinke injectie aan lol trappende zonnesteek waanzin. 1. The Link Is About to Die
 2. I Enjoy It
 3. Pista (Fresh Start)
 4. FFS
 5. Tropico
 6. Las Panteras
 7. Good to Go!
 8. Change of Heart
 9. Tripping at a Party
 10. Try the Circle!
 11. Lindsay Goes to Mykonos