×

Recensie

Soul / Hiphop

26 november 2012

Lonnie Liston Smith

Cosmic Funk & Spiritual Sounds

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Ace Records

Cosmic Funk & Spiritual Sounds Lonnie Liston Smith Soul / Hiphop 3.5 Lonnie Liston Smith – Cosmic Funk & Spiritual Sounds Written in Music https://writteninmusic.com

Voordat Lonnie Liston Smith halverwege de jagen zeventig solo ging speelde hij onder meer samen met Art Blakey’s Jazzmessengers, Miles Davis, Gato Barbieri en Pharoah Sanders.Bij Sanders ontdekte Smith de sound van de elektrische Fender Rhodes piano, die later zijn handelsmerk zou worden. Daarnaast zorgde de samenwerking met Miles Davis er voor dat het spel van Lonnie steeds meer werd opgemerkt en de vraag naar eigen werk van hem begon toe te nemen. Op advies van Bob Thiele, die hij kende via Gato Barbieri en het platenlabel Flying Dutchman was begonnen, nam Lonnie het album Astral Traveling op samen met zijn nieuwe band The Cosmic Echoes.

Door zijn spannende mix van (kosmische) jazz, fusion en funk groeide Lonnie Liston Smith in de jaren zeventig snel uit tot één van de meest succesvolle jazzmuzikanten. Waar hij op debuutalbum Astral Traveling en het tweede album Cosmic Funk nog duidelijk zoekende was naar een eigen sound, zette hij zich met zijn derde album Expansions in 1975 pas echt goed op de kaart. Met name door de spannende en bezwerende, funky titeltrack met hartverwarmend klinkende vocalen, die niet alleen in New York zou uitgroeien tot een ware club-klassieker maar ook in Engeland (mede dankzij DJ Chris Hill) een veel gedraaide plaat werd en zelfs in 1986 door Chris Paul een instrumentale en succesvolle remake kende in Expansions ‘ 86 (Expand Your Mind). Het album bereikte een hoge klassering in de hitlijsten, waaronder de Billboard Jazz charts, de R&B Top 30 en zelfs de Top Pop 100.

Opvolger Visions Of A New World was zelfs nog succesvoller. Door het succes van Expansions was er voor deze plaat een groter budget, dat mede werd ingezet om een grotere blazers-sectie in te kunnen zetten. Zowel de fraaie titelsong alsmede het heerlijk funky A Chance For Peace zijn aanwezig op deze prima verzameling.  Het album bereikte de R&B Top 20.

Toen Bob Thiele zijn werk voor Flying Dutchman rustiger aan begon te doen, zag het album Reflections Of A Golden Dream het daglicht, met daarop de dansvloer-hit Get Down Everybody (It’s Time For World Peace), het met meerdere keyboards opgenomen instrumentale Meditations, Sunbeams, met een hoofdrol voor saxofonist Dave Hubbard en Golden Dreams, waarin Lonnie vocaal ‘duelleert’ met zijn broer Donald’s fluit.

Na dit album stopte Thiele met het Flying Dutchman label en werd Lonnie Liston Smith door Columbia binnengehaald, waar hij op imposante wijze verder bouwde aan een even prachtig als eigenzinnig jazz-funk-ouevre. Van het Columbia-tijdperk van Lonnie Liston Smith zijn de laatste jaren al een aantal prima verzamelingen op de markt gekomen. Met deze compilatie Cosmic Funk & Spiritual Sounds krijgt nu eindelijk ook terecht het eerdere tijdperk de benodigde aandacht en erkenning.

Tracklisting Cosmic Funk & Spiritual Sounds:

 1. Expansions
 2. A Chance For Peace
 3. Beautiful Woman
 4. Shadows
 5. Sunbeams
 6. Golden Dreams
 7. Astral Traveling
 8. Devika (Goddess)
 9. Meditations
 10. Vision Of A New World (Phase I)
 11. Visions Of A New World (Phase II)
 12. Cosmic Funk
 13. Get Down Everybody (It’s Time For World Peace)
 14. Desert Nights
 15. In Search Of Truth


 1. Expansions
 2. A Chance For Peace
 3. Beautiful Woman
 4. Shadows
 5. Sunbeams
 6. Golden Dreams
 7. Astral Traveling
 8. Devika (Goddess)
 9. Meditations
 10. Vision Of A New World (Phase I)
 11. Vision Of A New World (Phase II)
 12. Cosmic Funk
 13. Get Down Everybody (It's Time For World Peace)
 14. Desert Nights
 15. In Search Of Truth