×

Recensie

Roots

08 november 2016

Lonnie Donegan Meets Leinemann – Country

Lonnie Donegan Meets Leinemann/ Country Roads

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: MIG

Lonnie Donegan Meets Leinemann/ Country Roads Lonnie Donegan Leinemann Roots 4 Lonnie Donegan Meets Leinemann – Country Roads Written in Music https://writteninmusic.com

Anthony James Donegan introduceerde in 1954 het skiffle genre in de Londense jazzclubs waar hij sinds eind jaren veertig optrad. Chris Barber zocht een banjospeler en gitarist Donegan kreeg een auditie maar bakte er niets van, hij had  voordien nog nooit een banjo van dichtbij gezien, maar het klikte wonderwel tussen de Schotse muzikant en Barber. De samenwerking werd in’49 onderbroken door zijn legerdienst. Na zijn legerdienst richtte hij in ’52 The Tony Jazz Band op, de artiestennaam Lonnie ontstond door een vergissing van een presentator, tijdens een concert in Londen met de legendarische bluesman Lonnie Johnson werden de voornamen verwisseld. Donegan behield de voornaam Lonnie. Met zijn oude vriend Barber kwam hij bij Ken Coyler’s Jazzmen gespecialiseerd in Dixieland terecht. Tussen twee sets kreeg Donegan de kans om zijn interpretatie van folk, country, blues en te brengen. De term ‘skiffle’ werd aangebracht door Coylers broer, die herinnerde zich zich Dan Burley Skiffle Group, een formatie die in de jaren veertig in Chicago actief was. Coyler stapte op in ’54 en Barber nam over.

The Chris Barber Jazz Band  nam een langspeler op voor Decca. Op Joyful New Orleans prijkte naast het reguliere liverepertoire van de jazzgroep een selectie van het skiffle trio van Donegan met naast bassist Barber wasbordspeler Beryl Bryden. De producer wou een instrumentaal nummer, achter zijn rug werden nog enkele songs opgenomen waaronder Rock Island Line. Het werd een miljoenen hit ook in de VS. Daar werd ‘de koning van de skiffle’ als een grote ster ingehaald met een ruimer georiënteerd repertoire. Het belang van Donegan kan nauwelijks overschat worden, skifflemuziek inspireerde talloze Britse jonge muzikanten aoals The Beatles en prille Stones. Van Morrison, Jimmy Page, en Eric Clapton, debuteerden in skifflegroepjes.

Eind jaren zestig zat Donegans carrière een beetje op een doodlopend spoor. In Europa beleefde de  skifflemuziek een revival in de jaren zeventig. Leinemann, een formatie uit Hamburg, was oorspronkelijk opgericht als soulband maar de roep van ragtime en skiffle was sterker met een hoofdrol voor de flamboyante wasbordspeler en zanger Ulf Krüger.  Het kwam tot een samenwerking met ‘The King Of Skiffle’ die in een succesvolle tournee resulteerde en er volgden studiosessies in Hamburg.

Op Lonnie Donegan Meets Leinemann wordt het vertrouwde skifflerepertoire nieuw leven ingeblazen. Zo passeren ruimer uitgewerkte en geïnstrumenteerde versies van Casey’s Last Ride met sprankelende piano naast het countrygetinte Tops At Loving You. Het gospelliaanse Dixie Gloryland en enkele andere songs werden samen met Leineman gecomponeerd zoals het energieke Leineman’s Potatoes. Leadbelly is met Becky Dean vertegenwoordigd en ook de uitvoeringen van Me and Bobby McGee en de adaptatie van Tom Paxtons Bottle Of Wine, in ’68 door The Firballs in de htitparade gezongen, zijn bijzonder geslaagd.

Twee jaar later trok Donegan terug de studio in met Leinemann. Country Roads lonkt met de van John Denver geleende titeltrack en werk van Lester Flatt en Keep On The Sunny Side van The Carter Family sterk naar Nashville. In Mule Skinner Blues etaleert Donegan uitvoerig zijn jodeltalenten op de pianocapriolen van Gottfried Böttger. Er prijkt ook een ietwat hilarische uitvoering van Louisiana Man en het absolute prijsbeest Rock Island Line. De toegevoegde bonustracks met onder meer een fijne medley maakt deze verzorgde heruitgave, zoals gebruikelijk in de Premium Collectors uitgaven van MiG (Made in Germany Music), nog aantrekkelijker.

Tracklisting Country Roads:

 1. Casey’s Last Ride
 2. Bottle Of Wine
 3. Dixie Darling
 4. Frankie and Johnny
 5. Tops At Loving You
 6. Gloryland
 7. Leinemann’s Potatoes
 8. Me and Bobby McGee
 9. Does Your Chewing Gum Lose Its Flavour
 10. Becky Deen
 11. Jack O’Diamonds

Tracklisting Country Roads:

 1. Country Roads
 2. Rock Island line
 3. Keep on the Sunny Side
 4. Dixie Lily
 5. Louisiana Man
 6. Dead Or Alive
 7. Midnight Special
 8. Mule Skinner Blues
 9. Roll In My Sweet Baby’s Arms
 10. Lost John
 11. Have A Drink On Me
 12. Dublin O’Shea

Bonustracks:

 1. Midnight Special
 2. Rock Island Line
 3. Lonnie D (Medley)