×

Recensie

Roots

21 februari 2022

Lone

Nº5

Geschreven door: Jeroen van der Vring

Uitgebracht door: Walk in the Park Records

Nº5 Lone Roots 4 Lone – Nº5 Written in Music https://writteninmusic.com

Een paar jaar geleden besloten Nederrock legendes Ferdinand Bakker en Michel van Dijk hun muziekcarrières voort te zetten als duo en het resultaat hiervan werd een samenwerking die inmiddels een vijftal albums heeft opgeleverd.

Bakker en van Dijk kunnen samen putten uit een muzikaal roemrucht verleden dat, zo langzamerhand, als bekend en vermaard mag worden verondersteld. Waar menige band zonder deze ervaring na twee albums moeite heeft stijlvast te blijven en kwalitatief en authentiek te klinken lijkt het wel of de platen van het Delftse Lone er alleen maar beter op worden.

Op Nº5, inderdaad hun vijfde album, zijn de songs soms filmisch, soms verhalend en sferisch maar altijd sterk en eigenzinnig. Iets dat zeer goed tot uiting komt in nummers als Because of You en A Friend. In deze songs wordt het leven zelf bezongen en is gemis, vergankelijkheid en de strijd die het levens soms is goed verwoord. Dit wordt ook nog eens versterkt door op de drums de brushes te hanteren wanneer er even gas wordt terug genomen in Magic Touch en Blue To Be Blue. Het album is anders dan het vorige materiaal van Lone maar is kwalitatief consistent.

De bluesy-americana van Lone op dit nieuwe album laat zich beluisteren als een pastiche van singer-songwriter Steve Earle met een scheutje southern blues-rock. De melancholie is van de juiste soort en precies dat type ingetogenheid die je je als luisteraar zou wensen.

Het laatste nummer, Motion 30121, klinkt in eerste aanleg als een iet wat vreemde eend in de bijt. Desalniettemin heeft deze track een hele positieve vibe met heerlijk up gitaarwerk omlijst met zeer aangename backing-vocals. Het in het refrein gedeclameerde: ‘Live the Live you Love and Love the Live you Live is’, is ook nog eens een bijzonder goed advies te noemen.

Nº5 ligt als CD nu in de winkel, vinyl volgt in mei. Hopelijk kan ieder muziekliefhebber dit voorjaar het tweetal ergens in het clubcircuit live bewonderen om vervolgens slechts te kunnen wachten op nieuw materiaal van LONE, Nº6?! 1. Can I Get a Rise Out Of You
 2. Count Me Out
 3. Because of You
 4. Magic Touch
 5. Hard Times Are Coming
 6. You Might Not Have Seen The Best Of Me
 7. The Bar
 8. Blue To Be Blue
 9. A Friend
 10. Steady As A Rock
 11. Motion 301121