×

Recensie

Roots

14 augustus 2023

Lone

Isolated Heroes

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Walk in the Park Records

Lone - Isolated Heroes
Isolated Heroes Lone Roots 3.5 Lone – Isolated Heroes Written in Music https://writteninmusic.com

Ferdinand Bakker en Michel van Dijk schreven Nederrockgeschiedenis met Alquin. Beide heren deden daarbuiten ook zeker van zich spreken: Bakker met bijvoorbeeld The Meteors en Van Dijk onder meer met Brainbox en Rinus Gerritsen. Toen bleek dat het wederopgestane Alquin na Sailors and Sinners (2009) geen nieuw werk meer zou voortbrengen, sloegen Bakker en Van Dijk als Lone de handen ineen. Het duo bleek verrassend productief en bracht binnen tien jaar zes albums met een mix van blues, soul, rock en roots uit.

Isolated Heroes is de laatste release van het illustere duo. Het album kwam tot stand via crowd funding, een route die veel kunstenaars de laatste jaren (moeten) bewandelen om mooie dingen te kunnen blijven maken. De albumtitel is dan ook een eerbetoon aan alle kunstenaars; helden die autonoom dan wel eenzaam zijn. De eerste signalen van dit album kwamen dit voorjaar binnen via de prima laid back rootsrock van Wait for Me.

Op de dwingende opener Save Me lijkt Lone de strijd van moeder Aarde op de eigen schouders te voelen drukken. Straight from Heaven klinkt hierna beduidend meer ontspannen en groovy, met echo’s uit de jaren zeventig: ‘She has the right looks / She is my favorite book / So glad to have her by my side’. Op Come a New Day klinkt Lone fris en origineel, door lekkere percussie en ritmiek en een aanlokkelijke tweede stem. Het fijne gitaarwerk van Bakker geeft deze song bovendien nog extra cachet.

Het doorleefde stemgeluid van Van Dijk geeft Isolated Heroes zijn smoel. Lost Myself is een directe verwijzing naar Van Dijks druggy periode. Met multi-instrumentalist Bakker als aanjager van Lone bleven er door de jaren heen toch albums komen van het duo. De zeventigers hoeven zich natuurlijk niet meer te bewijzen en zijn er met Lone ook niet op uit om te experimenteren op onontgonnen terrein. Het is echter wel prettig om te horen dat Lone met dit zesde album gewoon weer een verzorgde, doortimmerde plaat aflevert met een doorleefde en betrokken inborst.

Stop the Clocks (Funeral Blues) is een sfeerrijke track met puik gitaarwerk en een sterke tekst van W.H. Auden, voorwaar een mooie combinatie en een van de hoogtepunten op de plaat. ‘Stop all the clocks, cut off the telephone / Prevent the dog from barking with a juicy bone / Silence the pianos and with muffled drum / Bring out the coffin, let the mourners come’. De aangename folky begeleiding (banjo, viool) van Key to the Garden trekt het album breder. Het actuele It’s Not a Crime to Disagree laat beheerste rock horen met een mooie uitloop waarin scherpe gitaar, viool en saxofoon een rol krijgen.

Een groot deel van de muziek en teksten op Isolated Heroes zijn van de hand van Ferdinand Bakker. Aangezien hij nogal van doorwerken houdt en Van Dijk regelmatig om de oren slaat met nieuwe ideeën, moeten we niet raar opkijken als er binnen twee, drie jaar weer een nieuw album van Lone verschijnt. Mocht dat niet zo zijn, dan biedt de discografie van Lone, mede dankzij dit zesde album, voldoende aangenaam luistervoer om mee vooruit te kunnen. 1. Save Me
 2. Straight from Heaven
 3. Wait for Me
 4. Come a New Day
 5. Lost Myself
 6. Isolated Heroes
 7. Stop All the Clocks (Funeral Blues)
 8. Radio On
 9. Key to the Garden
 10. It's Not a Crime to Disagree
 11. Small Kindness