×

Recensie

Electronic

26 mei 2017

Liz Aku –

Ankhor

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Sonar Kollektiv

Ankhor Liz Aku Electronic 4 Liz Aku – Ankhor Written in Music https://writteninmusic.com

Terecht mee geplugd door DJ Lefto is Ankhor, het nieuwe album van Lize Accoe (De La Vega, Internationals, Jerboa). Op Ankhor laat de zangeres onder meer soul en jazz, maar ook funk, hiphop en heerlijk beatwerk heerlijk versmelten tot een knap geheel.

Eerder zette de Belgische Accoe haar vocaal talent in ter ondersteuning van bands als Sweet Coffee, De La Vega – met wie ze destijds alle grote festivals afschuimde – en artiesten als Ozark Henry. Nu echter komt ze opnieuw solo, maar onder een andere naam, naar buiten. Ankhor is de opvolger van Me, Versatile Me waarop de zangeres samenwerkte met o.a. Peter Revalk die een belangrijke rol had bij de funkbende Wizards Of Ooze.

Ondanks het geharrewar rond de naam en de bijzondere albumtitel stellen we verheugd vast dat ze onderdak vond bij het Berlijnse muzieklabel Sonar Kollektiv, die ook albums van Jazzanova lanceerden. Een goede zaak dus, want met haar soulvolle stem en begeleid door topmuzikanten als pianist Jan Willems, bassist Juan Massens, gitarist Serge Hertoge, drummer Ziggy Van Wallendael en Mr. Leenknecht op turntables brengt ze op dit best gevarieerde album een mix van verschillende genres en stijlen. Toch valt vooral haar bijzondere stem op die doet denken aan internationale toppers als Joss Stone en Erykah Badu, met wie ze een zekere voorliefde voor sensualiteit deelt.

Liz trok in een zoektocht naar zichzelf en nieuw inspiraties naar Nieuw-Zeeland en vond er op haar weg Mara TK, frontman van Electric Wire Hustle. Die zag het grote potentieel van deze vocaliste in en begeleidde mee de opnames en zocht mee naar een omkadering. Op Ankhor laat Aku zich omringen met een mix van bekende (o.a. de alomtegenwoordige Lander Gyselinck, trompettist Bart Maris,..) en minder bekende talenten (Chief & Deheb, Zulu Moon, Potatohead People).

Opmerkelijk zijn de vocale samples (o.a. Martin Luther King) aan het begin, onder meer tijdens opener The Drum Major Instinct (ft. Mara Tx). Die laat een eerder akoestisch getinte sound (akoestische gitaar, subtiele percussie en vocal) horen, al weet Aku met haar stem indruk te maken. En dat doet producent Mara TX ook door het songmateriaal mee te helpen inkleuren (kleine twinkle twinkleachtige accenten en versieringen die soms mee het verschil maken).

Daaropvolgend is het door fijne backing vocals opgetuigde Slowly, dat traag maar trefzeker een meer electronicagerichte soulsound aan bod laat komen. Heerlijke groove en dat geldt in wezen voor het hele album, want de songs vloeien vlot in elkaar over. Aku houdt het beknopt, poppy en catchy zoals tijdens Ashamed dat door zijn fluwelen vocal naar Hooverphonic lonkt, maar weet hier vaak een fantastische vibe neer te zetten. Een van de hoogtepunten is het in zijn eenvoud pakkende Flight & Fall en het jazzier klinkende Just What I Need (met fijne trompetsolo).

Er is duidelijk lang en hard aan dit album gewerkt (check zeker de titeltrack !), al merk je soms ook dat sommige tracks, ondanks de goede zang, iets teveel blijven hangen in eenzelfde sound, zoals onder meer tijdens Deceive The Mind dat haast slechts gemaakt lijkt om even languit te relaxen. Dat is ergens ook het minpuntje aan dit album ; het overtuigt niet helemaal op het vlak van assertiviteit en dynamiek. Daar staat tegenover dat er best knappe Seasons Change (haast een STUFF. track mét vocals) te vinden zijn en dat er veel variatie en originele vondsten (o.a. met Hiding Alone) opduiken.

Ankhor is er voor de muziekliefhebber die op zoek gaat naar ontdekkingen. We tippen maar al te graag deze release die vast ook op een dikke duim van dj’s kan rekenen. 1. The Drum Major Instinct - ft. Mara TK
 2. Slowly
 3. Deceive The Mind
 4. Seasons Change
 5. Secrets Die
 6. Flight & Fall
 7. Just What I Need
 8. Ashamed
 9. Hiding Alone
 10. Ankhor - ft. Zulu Moon (Amazumi)
 11. Hunger
 12. Breathing Underwater - ft. Mara TK