×

Recensie

Rock

05 juli 2019

Little Steven and the Disciples of Soul

Summer of Sorcery

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Wicked Cool Records

Summer of Sorcery Little Steven and the Disciples of Soul Rock 3.5 Little Steven and the Disciples of Soul – Summer of Sorcery Written in Music https://writteninmusic.com

Summer of Sorcery is een ode aan de ontluikende zomer. In het boekje bij de cd verwoordt Steven Van Zandt de sensualiteit van dit jaargetijde op aanstekelijke wijze. Ook muzikaal prikkelt hij, maar dat is niet zo verwonderlijk gezien het feit dat hij zich op dit album omringd weet door maar liefst 14 muzikanten.

Summer of Sorcery is het zevende album van Steven Van Zandt. In 1982, toen Bruce Springsteens E Street Band even pauze had terwijl de baas bezig was met het album Nebraska, begon voor Van Zandt het soloavontuur onder de naam Little Steven and the Disciples of Soul. Na bijzonder actief te zijn geweest in de jaren tachtig, zagen de jaren negentig slechts het album Born Again Savage (1999). In de bijna twintig jaar hierna was hij weer drukdoende met de E Street Band maar vooral ook met acteren. Sterker nog, dankzij The Sopranos en Lilyhammer is Van Zandt inmiddels bij velen wellicht bekender als acteur dan als muzikant.

Op dit nieuwe album vinden we een paar geheide New Jersey rockers zoals Communion, een stampende song boordevol rock en soul, en het aanstekelijke Soul Power Twist. Met Superfly Terraplane grijpt de band terug naar oude rock-‘n’roll terwijl bij de track Party Mambo! volstaat te zeggen dat die zijn titel eer aan doet. Love Again is een tijdloze Amerikaanse radiorocker die ook zo uit, pakweg, 1980 had kunnen komen. Dat laatste geldt ook voor A World Of Our Own, een song waarop Van Zandt leentjebuur speelt bij Elvis Costello.

Hoewel hij zich minder uitspreekt dan in de jaren tachtig is de activist natuurlijk nooit ver weg bij Van Zandt, iets wat we onder meer horen op Education (‘Education is the weapon!’). Hij verrast overigens behoorlijk met de georkestreerde, rijke seventiespop van Vortex, een track met cinematografische kwaliteiten. Ook de bruisende soultrack Gravity is een prettige verrassing. Opvallende ingrediënten: een keur aan koortjes en lekkere trompetten.

Zo houden Little Steven and the Disciples of Soul twaalf nummers lang de boel op aanstekelijke wijze aan de gang. Hoewel het album qua productie en artwork weinig subtiel is en Van Zandt geen geboren leadzanger is, zorgen het hoorbare enthousiasme en de veelkleurigheid er toch voor dat je dit album niet slechts een enkele keer de revue laat passeren. 1. Communion
 2. Party Mambo!
 3. Love Again
 4. Vortex
 5. A World Of Our Own
 6. Gravity
 7. Soul Power Twist
 8. Superfly Terraplane
 9. Education
 10. Suddenly You
 11. I Visit The Blues
 12. Summer Of Sorcery