Little Feat – Rad Gumbo: The Warner Brothers Years
Rad Gumbo: The Warner Brothers Years 1971-1990
De band bestaat nog steeds. Alleen wel in een enigszins andere samenstelling dan de start ergens op het kruispunt van de 60’s en 70’s: Little Feat. Voortgekomen uit een clubje mensen die elkaar kenden via Frank Zappa’s Mothers Of Invention. En zoals het muzikanten betaamt, die ooit voor de BV Zappa hebben gewerkt, zit het met het vakmanschap wel snor. Zo ook met Little Feat. En wat nog mooier was, was dat de muziek niks met Zappa te maken had, maar dat de band een geslaagde cocktail wist te brouwen van pop, rock, jazz, blues, funk en country. En daarmee in elk geval de 70’s goed doorkwam.
En alhoewel de band muzikaal nog steeds actief is, lag het hoogtepunt toch wel in de jaren ’70, toen onder leiding van voorman Lowell George een hele berg killeralbums werden uitgebracht. Het was de tijd dat Little Feat onder contract stond bij het grote Warner Brothers. Gedurende die periode, die startte met het titelloze debuutalbum en eindigde in 1990 met Representing The Mambo verschenen 11 studio-albums en een live-album, die nu door Rhino in een boxset worden uitgebracht.
Geheel passend in de tijdsgeest om complete discografieën, uitgebreide albumversies of contractperiodes bij labels in al dan niet veel te dure boxsets uit te brengen, is het nu dus ook de beurt aan Little Feat en werd deze boxset omgedoopt tot Rad Gumbo: The Warner Brothers Years 1971 – 1990. Voor wie nog niks van Lowell George c.s. in huis had, een uitgelezen moment om de eerste 19 jaar binnen te hengelen voor een schappelijke prijs: op 13 CD’s wordt een interessante periode van Little Feat gepresenteerd en kan zo op een eenvoudige manier alle essentieel materiaal van de band aan de collectie worden toegevoegd.
En alhoewel de muziek meer dan dertig jaar oud is, klinkt het nog steeds even krachtig en kruidig als toen het verscheen. Het voordeel van deze overzichtsboxen is dat – indien de chronologie wordt aangehouden en de inhoud van die boxsets compleet is – de muzikale ontwikkeling goed gevolgd kan worden. Aan de voorwaarde voor compleetheid voldoet deze Little Feat box en zijn alle studio-albums in deze box te vinden en zijn er dus geen hiaten. Op deze manier kan dan een correct beeld gevormd worden of en hoe de band gedurende de jaren gegroeid is.
Al meteen op het debuutalbum is te horen dat er niet wordt gekozen voor één stijl, maar dat Little Feat vooral een potpourri is van vele stijlen, zonder structuurloze tutti frutti te worden. En toen het nog heel gewoon was om ieder jaar een album uit te brengen, gingen ontwikkelingen toen ook veel sneller dan tegenwoordig het geval is: de druk om iedere keer met fatsoenlijk materiaal te komen was er toen ook, alleen lag de frequentie in vooral de 70’s toch wat hoger dan nu.
En met ieder jaar een nieuw album ging het ook voor Little Feat razendsnel: met zowel de carrière als hoe de muziek steeds meer als Little Feat muziek ging klinken. Met overgetelijke albums als Dixie Chicken, Feats Don’t Fail Me Now, The Last Record Album werd een stijl neergezet die even moerassig als funky klonk. En reikten de tentakels van Little Feat steeds verder: zo is George c.s. te horen op de eerste albums van Robert Palmer, die met Sneakin’ Sally Through The Alley (1974), Pressure Drop (1975) en Some People Can Do What They Like (1976) een trilogie maakte, dat behoort tot de hoogtepunten in ’s mans oeuvre en eigenlijk mee moet worden ingekocht wanneer deze Little Feat boxset wordt aangeschaft, want Palmer’s muziek staat in die periode heel dicht bij datgene wat Little Feat zo goed maakt.
En hoe Little Feat live klinkt, is te horen op Waiting For Columbus (1978) dat gerekend wordt tot één van de beste live-albums van de 70’s en hier terugkeert in een expanded versie met extra bonustracks. De combinatie van jazz, funk, pop en country was toen behoorlijk versmolten, alhoewel voor Lowell George die jazz(rock) niet zo broodnodig was.
Maar opeens was het over in 1979 toen Lowell George als gevolg van een hartaanval op slechts 34-jarige leeftijd het loodje legde: Down The Farm verscheen posthuum en de overgebleven leden besloten ermee te kappen. Met Hoy-Hoy, een album vol outtakes en niet eerder uitgebracht livemateriaal was de koek echt op. Althans voorlopig. Want Little Feat herpakte zich in de 80’s: met Craig Fuller en ging toen een tweede leven in. Dat hoofdstuk en datgene wat in de 90’s en 00’s gebeurde is misschien iets voor later, want met de Outtakes from Hottakes and Outtakes (en dat in 2002 in een andere boxset al is verschenen) besluit deze kolossale verzameling Little Feat albums.
Helaas geen boekwerkje met achtergrondinfo, daarnaast zijn er geen nieuwe remasters gebruikt, maar wordt dat niet echt gemist, want de geluidskwaliteit is voldoende. En voor wie die releasenotes mist, kan natuurlijk altijd terecht op internet. Een euvel dat bij veel van vergelijkbare boxsets te vinden is: het blijft een budgetgebeuren, maar in zo’n boekje zitten toch niet de kosten zou je denken. Iedere keer opnieuw schimmig waarom platenmaatschappijen daar niks aan doen. Ondanks dit enige minpuntje is Rad Gumbo: The Warner Brothers Years 1971 – 1990 een prettig geprijsde en uitermate puike boxset vol coole muziek van een band, die meer heeft betekent dan op het eerste gezicht lijkt. En wiens muziek nog steeds klinkt alsof het gisteren gemaakt is. Een doosje albums om heel blij van te worden.
Rad Gumbo: The Warner Brothers Years 1971-1990:
- Little Feat (1971)
- Sailin’ Shoes (1972)
- Dixie Chicken (1973)
- Feats Don’t Fail Me Now (1974)
- The Last Record Album (1975)
- Time Loves a Hero (1977)
- Waiting For Columbus – Live (1978)
- Down On the Farm (1979)
- Hoy-Hoy! (1981)
- Let It Roll (1988)
- Representing the Mambo (1990)
- Outtakes from Hotcakes and Outtakes (2000)