×

Recensie

Roots

11 december 2011

Little Feat

40 Feat: The Hot Tomato Anthology

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Tomato

40 Feat: The Hot Tomato Anthology Little Feat Roots 3 Little Feat – 40 Feat: The Hot Tomato Anthology Written in Music https://writteninmusic.com

Little Feat geldt nog steeds als een van de meest vernieuwende bands van de jaren 70 met Lowell George, een geniaal muzikant en songschrijver, als boegbeeld.

Met het verschijnen van 40 Feat: The Hot Tomato Anthology, vol live opnamen, wordt weer een fanwens vervuld. Het was Little Feat die, vanaf de start in 1969, nooit voorspelbare optredens gaf en er altijd op het podium flink op los experimenteerde. Niet alleen door de mix van folk, blues, funk, rock, jazz en wat al niet nog meer, die de band geniaal vermengde tot hun eigen Little Feat stijl maar vooral door die immer verrassend optredens werd de band, met Lowell George in de gelederen, een legende. Met het vertrek van George in 1978 verloor de band haar ziel zo bleek al snel. De briljante vermenging van eerder genoemde stijlen was in de laatste George jaren, op aandringen van toetsenman Bill Payne, al meer verschoven naar jazz fusion, iets waar George, een ware blues fan, wars van was.

Op de 3CD live collectie 40 Feat: The Hot Tomato Anthology, is alleen op CD 1 George te horen. En hoewel de geluidskwaliteit niet optimaal is blijft het genieten van hoe de band in de George jaren excellent musiceerde. Niet alleen George maar zeker ook de andere muzikanten rocken en funken alsof het hun ware natuur is. Wat een geweldige tijd moeten de jaren 70 voor LF fans geweest zijn. De 17 songs tellende eerste CD is niet zo fantastisch als het legendarische Waiting For Columbus uit 1978 maar optimaal boeiend is het zeker.

Op CD2 en 3 is Little Feat in de jaren na George te horen. Het blijft een rare aangelegenheid omdat de band eerst in George jeugdvriend Paul Barrere, een George verwante zanger had maar later moeite had de juiste voorman te vinden. Opvallend genoeg werd de band met voormannen Craig Fuller en Shaun Murphy, wel populairder dan ooit en nog vreemder was, dat dit op basis van de oude, vaak door George geschreven, songs van de band, was. CD 2 en 3 zijn dus voor het grootste gedeelte gevuld met die songs. Hoe goed de muzikanten de songs ook spelen, hoe goed er soms ook gezongen wordt, het wordt nooit meer zo spannend als in die energieke beginjaren. Want dat laat CD1 juist zo goed horen!

Tracklisting 40 Feat: The Hot Tomato Anthology

CD1

 1. Crack In Your Door
 2. The Fan
 3. Trouble
 4. Cat Fever
 5. Texas Rose Cafe
 6. Lafayette Railroad
 7. Hamburger Midnight Blues
 8. Apolitical Blues
 9. Fat Man In The Bathtub
 10. Cold Cold Cold
 11. Dixie Chicken
 12. Sailin’ Shoes
 13. Teenage Nervous Breakdown
 14. Long Distance Love
 15. Down Below The Borderline
 16. Rocket In My Pocket
 17. Tripe Face Boogie

CD2

 1. Rock And Roll Doctor
 2. Long Time ‘Til I Get Over You
 3. Daily Grind
 4. Feelin’s All Gone
 5. Shake Me Up
 6. Strawberry Flats
 7. Borderline Blues
 8. Ain’t Had Enough Fun
 9. This Land Is Your Land
 10. Hate To Lose Your Lovin’
 11. One Clear Moment
 12. Willin’
 13. Hoy Hoy

CD3

 1. Skin It Back
 2. Cajun Girl
 3. Oh Atlanta
 4. Time Loves A Hero
 5. Spanish Moon
 6. Old Folks Boogie
 7. Let It Roll
 8. Feats Don’t Fail Me Now
 9. Bill’s River Blues
 10. Roll Um Easy
 11. Down On The Farm
 12. Candy Man