×

Recensie

Rock

23 juni 2014

Little Barrie

Shadow

Geschreven door: Natalie Polman

Uitgebracht door: tummy touch

Shadow Little Barrie Rock 4 Little Barrie – Shadow Written in Music https://writteninmusic.com

Het Britse trio Little Barrie zal niet bij veel mensen een belletje horen rinkelen. Toch is de band bestaande uit zanger/gitarist Barrie Cadogan (naar wie de band dus naar vernoemd is), bassist Lewis Wharton en drummer Virgil Howe (zoon van Yes-gitarist Steve Howe) alweer toe aan het vierde studioalbum, getiteld Shadow. De neiging om de band te linken aan het ontzettend hippe The Strypes is aanlokkelijk, maar Little Barrie heeft meer te bieden.

Little Barrie produceert een versmelting tussen bluesrock, surf, garage, soul, funk en psychedelica. Klinkt lekker en dat is het gelukkig ook. Little Barrie maakt muziek geschikt voor liefhebbers van The John Spencer Blues Explosion, Primal Scream, Jet, Kula Shaker, Can en The Brian Jonestown Massacre. Het enerzijds swingende en anderzijds relaxte wat de band op eigenlijk iedere plaat zonder uitzondering laat horen, maakt dat Little Barrie voor zowel een feestje als een brakke zondagmiddag geschikt is.

Shadow is minder jazzy dan debuut We Are Little Barrie (2005, psychedelischer dan Stand Your Ground (2007) en wellicht wat minder poppy dan King Of The Waves (2010), maar ligt verder eigenlijk tamelijk in het verlengde van zijn voorgangers. Bonneville opent de plaat met een basloopje dat niet zou misstaan in een detectiveserie, de rest van het nummer kan in een sterke drankreclame en de liedjes die volgen glijden zo soepel in elkaar over dat je niet anders kunt dan erin opgaan. De plaat is voorbij voor je er erg in hebt.

Fuzzbomb – de titel zegt het al – laat de fuzzpedalen flink gieren, evenals het machtige Realise, Sworn In laat de heupen shaken en Pauline is heerlijk, mede door het slimme ‘lenen’ van de gitaarmelodie uit Richard Berry’s Louie Louie (of de bekendere versie Have Love Will Travel van The Sonics). Wie kan het ze kwalijk nemen? Het is één van de meest hergebruikte gitaarrifs. Luister ook eens naar al die verslavend briljante baslijnen! Liedjes als De Seleckt, Everything You Want en Eyes Were Young zijn perfecte liedjes voor een zwoele nacht. Eigenlijk de hele plaat. Ja, koop Shadow, nodig je geliefde uit en met Little Barrie op de achtergrond kan het niet meer stuk.

Live:

 • Woensdag 25 juni: Bitterzoet, Amsterdam
Downloaden bij iTunes (€8,99)


 1. Bonneville
 2. Fuzz Bomb
 3. Sworn In
 4. Stop Or Die
 5. Deselekt
 6. Pauline
 7. It Don't Count
 8. Everything You Want Will Be Yours Tonight
 9. Realise
 10. Eyes Were Young
 11. Black Mind
 12. Shadow
 13. Clone 24
 14. Fuzz No 6