×

Recensie

25 maart 2016

Lisa Simone

My World

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht in eigen beheer

My World Lisa Simone Roots 4 Lisa Simone – My World Written in Music https://writteninmusic.com

Opgroeien als enig kind van de mythische Nina Simone, het moet ongetwijfeld erg lastig zijn. Zeker als je net als je legendarische moeder een carrière als jazz zangeres uitbouwt. Met My World, de opvolger van Simone on Simone en het in 2014 verschenen All is Well, weet de inmiddels 53-jarige Lisa Simone zich van die al te bekende achternaam los te rukken.

Lisa is inmiddels een gevierd artieste met een op de rails zittende muzikale carrière, gelukkig getrouwd en heeft een fantastische relatie met haar kinderen. Het contrast met haar moeder, een relatie die nog steeds een erg wrang lachje voortbrengt, kon echter niet veel groter zijn. Over die bijzonder conflictueuze relatie met haar moeder vertelt ze openlijk tijdens What’s Happening, Miss Simone, de recent verschenen Netflix documentaire over haar moeder Nina. Maar ook op haar nieuwe album weet ze de verschillende levens die ze hierdoor leidde een plaats te geven. Samen met Hervé Samb (gitaar, piano), Reggie Washington (bas) en Sonny Troupé (drum, percussie) brengt Lisa een heerlijke ode aan het verrijkte leven.

My World is Lisa’s derde album inmiddels. Opvallend : hoe meer albums ze maakt, hoe verder weg ze uit de schaduw trekt van het gigantische oeuvre dat haar moeder de wereld naliet. Op haar eerdere albums was Nina alomtegenwoordig en ook op dit album wordt een nummer van Nina (If You Knew) herwerkt. Alleen ligt de focus hier echt veel meer op eigen composities waarvoor ze met gitarist Hervé Samb samenwerkte.

Simone heeft overigens best wat te vertellen: zo had ze haar eerste job te pakken op slechts tienjarige leeftijd en werd ze de hele wereld rond gesleurd. Noodgewongen ervaarde ze vele growing pains. Haar bekende moeder ging waar het haar ook maar uitkwam, dronk regelmatig en trachtte al haar energie te kanaliseren in het werk. Maar de relatie met haar eigen dochter bleef bijzonder getroubleerd. Ervaringen die ook op Lisa’s nieuwe album te horen zijn.

Zeker toen Lisa na een tijd als ingenieur bij de luchtmacht een carrière als artieste beoogde. Zij verwachtte vooral wat goede raad en onderbouwd advies, maar kreeg een fikse njet van haar moeder. Ongetwijfeld waren er vele hoogoplopende ruzies, zelfs in die mate dat er fysiek geweld aan te pas kwam. Toen Nina in 2003 ten onder ging aan borstkanker, liet ze naast een man en een dochter ook een felbevochten testament en een meer dan aanzienlijk muzikaal oeuvre na.

My World is een kort, maar oerdegelijk album. Ergens tussen opener Let It All Go en afsluiter This Place weet ze wat er allemaal in haar omgaat een plaats te geven, gaande van eindelijk vrede vinden in jezelf, van een huis een thuis maken, de rol van religie (het diepgaande I Pray), het omgaan met verwachtingen (Expectations), het gevecht met allerhande moeilijkheden (Hold On) tot en met de tragiek die soms in schoonheid zit (Tragique Beauty).

In zijn geheel is dit een erg fijn album, dat bij meerdere luisterbeurten overeind blijft. Lisa Simone heeft een zachte, maar vooral goed in het oor liggende stem en ook op artistiek-muzikaal vlak is er best veel werk verzet. Zo is pakweg Let It All Go zijdezacht en rustgevend en weet ze Unconditionally op te leuken met fijne ritmiek, soul en funk. Op sommige momenten, onder meer tijdens het dromerige Expectations zoekt ze een soberder en meer intiem kader op.

Iets verderop is er een meeslepend I’ve Learned, waarin ze in een handvol regels beschrijft hoe verandering haar niet langer afschrikt. De songs klinken erg zacht en sensueel, maar zijn soms ook iets te lichtvoetig in hun aard. In de titelsong beschrijft ze een ideale utopie waarin er slechts ruimte is voor liefde en respect voor elkaar en de natuur. En dan is er If You Knew, een pakkend moment vol emotie en het prikkelende Ode To Joe wordt opgedragen aan haar zoon Jorel. Een van de hoogtepunten is de bluesy ballade Tragique Beauty waarin een fraai stukje spoken word verscholen zit. En er zit best funky vuurwerk in een song als Hold On.

Hoewel zij en gitarist Hervé Samb de basis aanleverden is My World toch vooral een groepswerk geworden. Dat hoor je ook aan de fijne, genuanceerde arrangementen (backing vocals, de trompetsolo tijdens If You Knew,..). Kortom: een meer dan geslaagd, uiterst professioneel album waarop Lisa Simone iedereen uitnodigt om haar wereld te komen ontdekken. 1. Let It All Go
 2. Unconditionally
 3. Expectations
 4. I Pray
 5. I've Learned
 6. My World
 7. If You Knew
 8. Ode to Joe
 9. Tragique Beauty
 10. Hold On
 11. This Place
 12. Work Song [Bonus Track]
 13. Little Man