×

Recensie

Jazz

23 oktober 2012

Lionel Loueke

Heritage

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Blue Note

Heritage Lionel Loueke Jazz 4.5 Lionel Loueke – Heritage Written in Music https://writteninmusic.com

Lionel Louke is zonder twijfel de meest opvallende gitarist die de jazz de afgelopen jaren voortbracht. Juist door het accentueren van zijn Afrikaanse achtergrond klinkt zijn spel immer buitengewoon boeiend en verfrissend.

Loueke werd geboren in Benin en startte zijn muziekopleiding in Ivoorkust. Een vervolgopleiding in Parijs bracht hem een beurs voor de Berklee College Of Music in Boston. Om toe te mogen treden tot de selecte groep muzikanten bij het presigieuze Thelonious Monk Institute in Californië maakte hij daarna grote indruk op een jury bestaande uit Wayne Shorter, Herbie Hancock en Terence Blanchard. Deze laatste wist Loueke vervolgens gelijk voor zijn eigen band te strikken.

Na eerst 2 albums met zijn trio Gilferma gemaakt te hebben maakten ook de eerste 2 solo albums (In A Trance uit 2005 en In A Forest uit 2007) van Loueke indruk. Mede door bemoeienis van Blanchard werd Loueke vervolgens in 2007 getekend door het zichzelf opnieuw uitvindende Blue Note. Zijn BN debuut Karibu (2008) maakte gelijk indruk. Het daarop volgende Mwaliko (2010) nog meer en Loueke speelde de wereld rond om zowaar live nog meer indruk te maken.

Loueke’s nieuwe album Heritage mag tot zijn beste gerekend worden. Want wat een ongekende pracht krijgen we hier in 10 composities voorgeschoteld. Alleen al de magistrale albumopener Ife, die Loueke in volle glorie laat horen. Weinig Afrikaans beinvloede jazztracks blijven zo meesterlijk beklijven. Op Heritage is een prominente plek  ingeruimd voor vriend en Blue Note collega Robert Glasper, die met fraai toetsenwerk alle composities prachtig kleurt. De productie van het album deden Glasper en Loueke samen. Glasper is momenteel op de toppen van zijn ongekende kwaliteiten en de prachtige samenwerking die de mannen vinden op Heritage is echt buitengewoon. Heerlijk elkaar uitdagend, dan weer prachtig aanvullend, spelen de mannen hun geniale muzikale troeven uit. Hoe geweldig is het samenspel in tracks als Ouidah, Tribal Dance en Chardon. En hoe prachtig melancholiek klinken de mannen dan weer in het excellente Hope. Dat de samenwerking ideaal is bewijst het briljante afsluitstuk, het door Glasper geschreven Bayyinah, met al zijn indrukwekkende soleerwerk het absolute hoogtepunt van het album.

Maar niet alleen Loueke en Glasper maken indruk. Ook het buitengewone drumwerk van Mark Guiliana (luister naar Goree) en de indrukwekkende bas van Derrick Hodge (helemaal verbluffend in het weergaloze African Ship) maken diepe indruk. Het samenspel van deze 4 mannen maakt elke compositie op Heritage tot een sprankelende muziekervaring en Loueke’s derde Blue Note album tot een van de best jazzalbums van dit jaar.

Tracklisting Heritage:

 1. Ife
 2. Ouidah
 3. Tribal Dance
 4. Hope
 5. Freedom Dance
 6. Chardon
 7. Farafina
 8. African Ship
 9. Goree
 10. Bayyinah

Lionel Loueke Trio speelt op zondag 25 november in het Bimhuis, Amsterdam. 1. Ifê
 2. Ouidah
 3. Tribal Dance
 4. Hope
 5. Freedom Dance
 6. Chardon
 7. Farafina
 8. African Ship
 9. Goree
 10. Bayyinah