×

Recensie

Alternative

07 januari 2018

Liima

1982

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: City Slang

1982 Liima Alternative 3.5 Liima – 1982 Written in Music https://writteninmusic.com

Het kwartet Liima bestaat voor driekwart uit leden van het welbekende Deense Efterklang. Bandlid nummer vier – op dit album – is de Finse drummer Tatu Rönkkö die de band net even steviger neerzet. Deze tweede Liima-plaat werd overigens mede geproduceerd door Grizzly Bears Chris Taylor.

De titel van het album, 1982, blijkt bij beluistering logisch want de sferen die Liima optrekt roepen herinneringen op aan donkere synthesizerpop van die tijd en de futuristische spanning die er in die periode huisde in veel muziek en films. Daar komt nog bij dat de bandleden van Liima allen zo rond die tijd ter wereld kwamen.

Er is dus geen sprake van herinneringen uit de eerste hand maar Liima zet op 1982 wel een aantal rake nummers neer. De band werkt met ideeën rond identiteit en onze plaats in de tijd. Daarbij put Liima uit oude synthpop en darkwave en moody triphop uit de jaren negentig maar kijkt de band ook om zich heen en vooruit.

De slepende titeltrack met sci-fi-tintje vormt een prima start; de toon is gezet. David Copperfield trekt dit wat extremer door met invloeden uit de minimale muziek. Na een minuut of vier barst de song op melodramatische wijze open. Met Life Is Dangerous lijkt er een steeldrum voorbij te komen, een (elektronisch) geluid dat wonderwel goed werkt binnen de context van de plaat.

Tussen enkele meer poppy stukken komt Liima met Kirby’s Dream Land weer vervreemdend voor de dag met een stem die vanuit het duister lijkt te komen, ondersteund door een elastieke baslijn. My Mind Is Yours sluit koel en filmisch af. Alhoewel, na elf minuten blijkt er nog een hidden track te zijn. En laat dat nu net een prima en pakkend nummer zijn dat met zijn intrigerende extra vocalen dit sfeerrijke album overtuigend écht afsluit.  1. 1982
  2. David Copperfield
  3. Life Is Dangerous
  4. People Like You
  5. 2-Hearted
  6. Kirby's Dream Land
  7. Jonathan, I Can't Tell You
  8. My Mind Is Yours