×

Recensie

Electronic

23 november 2016

Letherette

Last Night On The Planet

Geschreven door: Roel Janssen

Uitgebracht door: Ninja Tune

Last Night On The Planet Letherette Electronic 4 Letherette – Last Night On The Planet Written in Music https://writteninmusic.com

Letherette is een duo dat bestaat uit Richard Roberts en Andy Harber, twee jeugdvrienden uit Wolverhampton. Een “perfecte plaats” voor het tweetal om muziek te maken “omdat er niks te doen is”. “Het is recent verkozen tot derde of vierde slechtste stad ter wereld,” aldus Richard.

Last Night On The Planet is het tweede album van Letherette na het titelloze debuut uit 2013 via Ninja Tune. Ook verschenen er al drie EP’s via het Londense label en twee EP’s via Ho Tep.

Qua sound klinkt Last Night On The Planet als een frisse, speelse en aanstekelijke blend van hiphop, electronics, dance en house. Het veelvuldig gebruik van samples wordt zo nu en dan aangevuld met live-instrumenten als synths, gitaar en percussie.

Opener Momma bevat een bijdrage van gastrapper Rejjie Snow, die met z’n soepele flow niet misstaan had op een J. Dilla of Madlib-album. Tintelfris als Dubbelfriss is Rich & Dan; een spacende, crunchy en funky instrumentale hiphoptrack die tevens vergelijkingen oproept met Madlib. Shanel is ook heerlijk spacy, maar is veel meer elektronisch. Gloedvolle synths en een pakkende 80’s R&B baslijn op gortdroge kicks & snares.

Bad Sign feat. Jed & Lucia is introspectieve downtempo elektronica, terwijl melodieuze house- en dancetracks als Wootera, Dog Brush en Frugaloo fris en zwierig klinken door slim samplegebruik. Plat wordt het echter nooit, daarvoor zijn de nummers te hoekig en dynamisch, zoals met name ook het hypnotiserende Soulette, dat een donker rafelrandje heeft.

Op afsluiter Last Night On The Planet horen we Stones Throw-rapper en Odd Future-lid Pyramid Vritra die uitstekend past op een freaky electro-achtige beat en vergelijkingen oproept met het oude werk van Dr. Who Dat?, Daedelus en Prefuse 73.

Last Night On The Planet is een ontzettend fijne groovy plaat die door z’n uplifting vibe barst van de vitaliteit. Dit is misschien wel de meest frisse plaat die Ninja Tune die jaar gedropt heeft. Vergeet die versleverancier met die te dure foodboxen. Dit is het échte HelloFresh-spul.  1. Momma feat. Rejjie Snow
  2. Rich & Dan
  3. Shanel
  4. Wootera
  5. Bad Sign feat. Jed & Lucia
  6. Dog Brush
  7. Frugaloo
  8. Soulette
  9. Rubu
  10. Last Night On The Planet feat. Pyramid Vritra