×

Recensie

Soul / Hiphop

08 mei 2018

Leon Bridges – Good

Good Things

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Columbia

Good Things Leon Bridges Soul / Hiphop 3.5 Leon Bridges – Good Thing Written in Music https://writteninmusic.com

Twee jaar werd Coming Home, de debuut van de Texaanse soulzanger Leon Bridges, onthaald met prachtige kritieken. Opgepikt door en opgenomen met de mannen van het geweldige White Denim was Coming Home een fraaie plaat in de traditie van de oude soulklassiekers.

Dat Bridges het songmateriaal prima aankon bewees hij ook live. Al moet gezegd worden dat die optreden soms ook een wat gemanierde indruk maakten met een nogal statische Bridges. Nou niet bepaald een soulzanger zoals we zo graag zien; een soulzanger die zijn hart eruit gooit, zijn zielenroerselen over het publiek gooit.

Dat de 28-jarige Bridges het dus anders wilde was te verwachten. Opgegroeid met r&b-sterren als Usher en Ginuwine wilde hij een cross zoeken die meer bij hem paste. Hij liet de oude omgeving even los, vertrok naar Los Angeles en werkte daar met andere songschrijvers om een nieuwe sound te vinden waarbij zich niet van zijn fans maar die ook beter bij hem past.

Dat hij zichzelf opnieuw heeft uitgevonden laat Good Thing goed horen. De sound van de songs op het album past meer bij hem en vooral zijn stem klinkt wonderbaarlijk echter dan op het debuut. Er zit gewoonweg veel meer overtuiging in alles wat hij zingt.

Albumopener Bet Aint’s Worth The Hand opent het album gelijk prachtig. En ook opvolgtracks Bad Bad News, waarin hij zich van een Maxwell-achtige swing bedient en Shy zijn mooi. Ook songs als het dromerige, akoestische, Beyond, het wat steviger Forgive You en al helemaal Mrs. en Georgia To Texas zijn erg mooi. Bridges heeft zichzelf van oude ziel soulzanger ontwikkeld tot een diverse soulzanger die meer tegen de r&b aanschurkt dan tegen oude soul.

Dat hij nog wat stappen moet maken bewijzen dan weer tracks als If It Feels Good, It Must Be en You Don’t Know waarbij hij tegen de meest poppy songs van Pharrell aan lijkt te leunen. Het zijn lekker klinkende maar weinig om het lijf hebbende songs. Laat Bridges nog maar even verder zoeken. Good Thing geeft aan dat hij er wel gaat komen. Het is echt zo’n album dat ongemerkt veel de komende zomeravonden op de speler belandt.  1. Bet Ain't Worth The Hand
  2. Bad Bad News
  3. Shy
  4. Beyond
  5. Forgive You
  6. Lions
  7. If It Feels Good (Then It Must Be)
  8. You Don't Know
  9. Mrs.
  10. Georgia To Texas