×

Recensie

Soul / Hiphop

10 juli 2015

Leon Bridges

Coming Home

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Columbia

Coming Home Leon Bridges Soul / Hiphop 4 Leon Bridges – Coming Home Written in Music https://writteninmusic.com

De fuzz rond Leon Bridges was de afgelopen maanden gigantisch. Een nieuwe soulartiest met een oude, of beter, tijdloze sound. De video’s die er verschenen maakten ons extra nieuwsgierig. Nu het album er is kunnen we de balans opmaken.

Het verhaal rond de nog maar 25 jarige Leon Bridges is verrassend in die zin dat het album werd opgenomen in de Niles City Sound studio’s in Forth Worth, Dallas en dat deze is geïnitieerd door Josh Block en Austin Jenkins van alternative band White Denim en hun tourmanager Chris Vivian. Zij waren het die het album van Bridges onder de naam Niles City Sound produceerden. Met de grote belangstelling rondom het album van Bridges bleek de studio gelijk een dikke hit en hoewel ze pas echt aan het einde van deze zomer open gaan, zijn ze gelijk al voor een jaar vol geboekt. White Denim lijkt nu niet gelijk een soulklik te hebben maar daar vergissen we ons dus lelijk in.

Wat deze mannen voor het album van Leon Bridges hebben betekend is een heel pure zo lijkt het. Block en Jenkins verzamelden de muzikanten om het album mee op te nemen en creëerden een sound die een jaren 50/60 sound tegelijk tijdloos klinkt. Iets wat Bridges al toegaf in de interviews voorafgaand aan de release. Bridges, Block, Jenkins en Vivian schreven de songs gezamenlijk met die oude sound in gedachten en de stem van Bridges groeide binnen de opnamen als de mooiste nieuwe soulstem in jaren. Coming Home is een album geworden wat puur en echt klinkt, zonder veel muzikale opsmuk. Gewoon een heerlijk spelende band met een fijn orgel, achtergrondzangeressen en echte blazers.

Dat Bridges een stem heeft die naadloos aansluit op de oude soulzangers van weleer en Sam Cooke in het bijzonder is erg mooi meegenomen. Bridges is een zanger die, al helemaal voor zijn leeftijd, nu al fraai doorleeft klinkt en waarvan je elke emotie geloofd. Dat komt in het door doo-wop gedreven Better Man of het prachtig met gospel doorspekte River prachtig naar voren. Maar eigenlijk geldt dat voor alle tracks van het album en een songs als Lisa Sawyer, een ode aan zijn moeder, en de prachtige titeltrack in het bijzonder.

Coming Home is een fraai debuut van een veelbelovende zanger die in de Niles City Sound opzet tot volle bloei komt.

Tracklisting Coming Home:

 1. Coming Home
 2. Better Man
 3. Brown Skil Girl
 4. Smooth Sailin’
 5. Shine
 6. Lisa Sawyer
 7. Flowers
 8. Pull Away
 9. Twistin’ & Groovin’
 10. River


 1. Coming Home
 2. Better Man
 3. Brown Skin Girl
 4. Smooth Sailin'
 5. Shine
 6. Lisa Sawyer
 7. Flowers
 8. Pull Away
 9. Twistin' & Groovin'
 10. River