×

Recensie

Pop

27 november 2013

Leo Blokhuis & Ricky Koole – Songs We Shouldn't

Leo Blokhuis & Ricky Koole - Songs We Shouldn't Forget

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Universal

Leo Blokhuis & Ricky Koole - Songs We Shouldn't Forget Pop 4.5 Leo Blokhuis & Ricky Koole – Songs We Shouldn’t Forget Written in Music https://writteninmusic.com

Bijna vijf jaar geleden verscheen Sleeping Beauties, de eerste dubbel-CD uit wat inmiddels een serie is, Songs We Shouldn’t Forget. Leo Blokhuis, schrijver, radiomaker en al jaren vaste popvraagbaak voor radio- en tv-programma’s als De Wereld Draait Door, stelde de CD’s samen met Ricky Koole, actrice, zangeres en samen met haar partner Blokhuis maker van diverse theatershows.

In die theatershows (Harmonie was in 2007 de eerste, Laagland in 2010 de tweede) zorgt Koole met band voor de mooie liedjes, Blokhuis vertelt er op een aan het Top 2000-café verwante manier verhalen bij. Wel wat persoonlijker en minder gehaast overigens dan in dat programma. Ook pakt hij zo nu en dan de gitaar om mee te spelen.

Het vierde deel uit de serie, Time Will Tell, met Eric Clapton op de cover, verscheen nog maar een paar weken geleden. Nog voordat een recensie van die CD goed en wel gemaakt was, verscheen ineens een 8-CDbox waarop alle vier de dubbelaars zijn verzameld. Te koop voor vier tientjes, wat een paar jaar geleden nog de prijs voor een enkele CD was.

Om bij dat laatste deel te beginnen, opnieuw hebben Blokhuis en Koole hun platenkast binnenstebuiten gekeerd op een manier waarvan je zou willen dat meer (radio-) programmamakers dat ook zouden (mogen) doen. Mooie albumtracks, met het zwaartepunt op de jaren zeventig, een paar mooie recente tracks en een enkele song die als hit betiteld zou kunnen worden. Eigenlijk zoals Blokhuis zijn radioprogramma’s samenstelt voor (nu nog) de VARA (met Mart Smeets op zaterdagnacht) en internetzender KX Radio (zondagmorgen).

De man van de hoes, Eric Clapton, is vertegenwoordigd met Give Me Strength, een van de twee eigen composities van diens comebackalbum 461 Ocean Boulevard uit 1974. Al bevatte dat album de hit I Shot The Sheriff, die auteur Bob Marley aan zijn Europese doorbraak hielp, Blokhuis en Koole stellen vast dat de beste nummers op die plaat Claptons twee eigen composities zijn: Let it Grow en Give Me Strength.

De ‘hit’ op Time Will Tell is I Can’t Stand The Rain, in Nederland vooral bekend als discohit van Eruption uit 1978 en de versie van Tina Turner uit de jaren tachtig, is hier te vinden in de originele versie van Ann Peebles. De plaat werd in 1974 door John Lennon aangewezen als diens favoriete plaat van het jaar. Laura Lee, Bettye Lavette en Arthur Alexander zorgen verder voor de soulinbreng op dit album. Van Alexander is hier het origineel te vinden van Sharing The Night Together (Dr Hook). Ook een original: Good Time Charlie’s Got The Blues, opgenomen door ondermeer Willie Nelson en Elvis Presley. Elvis liet een couplet over pillengebruik weg in zijn versie, wellicht omdat hem dat te dichtbij kwam. Ook op dit Time Will Tell vertegenwoordigd is Philip Goodhand-Tait met Moon uit 1972. Hij is vooral bekend van zijn orchestraal getoonzette werk van midden jaren zeventig, dit nummer is soberder en daarmee meer in het straatje van de samenstellers.

Opvallend uit de jaren tachtig is House Of Freaks. Geen gladde eightiesproductie, maar een gitaar-drumduo in de stijl van The Black Keys en The White Stripes. Terecht dat Koole en Blokhuis dit aan de vergetelheid ontrukken.

Recenterer werk op dit album is van de Amerikaanse producer Danger Mouse (met zang van Norah Jones), Calexico, Nederlandse acts Blaudzun en Janne Schra en de Belgische band Ghinzu. Beïnvloed door Muse en Radiohead en de landgenoten van dEUS, maar doordat ze uit Wallonië komen, werden ze vooral populair in de Franstalige wereld.

Time Will Tell is als losse dubbelaar de aanschaf voor twee tientjes meer dan waard, maar nu de box er is, is het zeker voor wie eerdere delen nog niet heeft raadzaam voor het volledige pakket te gaan.

Het eerste deel, Sleeping Beauties, met James Taylor als ‘hoezenhunk’, verscheen begin 2009 en was opgehangen aan de theatertour Harmonium van Blokhuis en Koole. Van Taylor is Something In The Way She Moves opgenomen, afkomstig van diens eerste nog vrij psychedelische album, uit 1968 op het Apple-label van The Beatles. George Harrison zou een jaar later deze titel ook gebruiken als eerste regel van zijn compositie Something. Vergeleken met de later verschenen delen bevat deze eerste Songs We Shouldn’t Forget relatief veel ‘classics’. Blokhuis en Koole zijn zichtbaar blij dat ze van platenmaatschappij Universal de vrije hand krijgen om relatief ‘moeilijke’ nummers op een eigen CD te zetten. Een greep: Time To Get Alone van The Beach Boys, een bewijs dat Brian Wilson ook na de Smile-gekte nog pareltjes kon afleveren, Jake Holmes met Her Song (in Nederland Voor Haar van Frans Halsema), Kathy’s Song van Simon & Garfunkel in de prachtversie van wijlen Eva Cassidy, Nick Drake en Jeff Buckley, David Bowie met zijn versie van Wild Is The Wind en Jim Croce met Time In A Bottle, Etta James met de originele I’d Rather Go Blind en Who Knows Where The Time Goes, al even onsterfelijk van Fairport Concention.

Toch is dit geen ‘greatest hits’, getuige bijvoorbeeld I Must Be In A Good Place Now van Bobby Charles. Als Blokhuis in 2013 op het podium staat met een tributevoorstelling gewijd aan The Band komt dit nummer opnieuw ter sprake. Charles, de schrijver van rock ‘n ‘ roll-klassiekers See You Later Alligator en Walking To New Orleans, maakt begin jaren zeventig een helaas obscuur gebleven album met Rick Danko van The Band. The Band zelf staat ook op Sleeping Beauties, met It Makes No Difference, in 2013 door Blokhuis betiteld als het ultieme nummer over gebroken harten.

Dubbelaar Lost & Found (2010) bevat opnieuw een nummer van Philip Goodhand-Tait (ook vertegenwoordigd op Time Will Tell), in dit geval Leon, in de versie van Euson. Deze van oorsprong Arubaanse zanger scoort begin jaren zeventig, als hij al tien jaar in Nederland woont, een hit met Both Sides Now van Joni Mitchell en later met Leon. Blokhuis zoekt hem op voor de Top 2000-uitzending voor een gesprek.

Veel singer-songwriters (of covers van singer-songwriters) op Lost & Found, dat dan ook niet voor niets Bob Dylan op de hoes heeft. Van Dylan is diens Blind Willie McTell vertegenwoordigd, een opname uit 1983 die pas in 1991 verschijnt. Andere singer-songwriters, van wereldberoemd tot bijna vergeten of obscuur op de dubbelaar: Nick Lowe, Willie Nelson, Judee Sill, Stephen Fearing, Donny Hathaway, Bonnie Raitt, Otis Redding (met Sam Cooke’s A Change Is Gonna Come – het origineel had hier beter gepast), Tim Buckley en Fred Neil. Elke naam is de moeite waard op dit waarschijnlijk beste deel uit de serie. Ooit gehoord van Paul Siebel? Hij schreef songs voor Linda Ronstadt, Willie Deville, Bonie Raitt en Emmylou Harris. Uiteraard heeft Leo Blokhuis een album uit 1970 van de man zelf in de kast staan. En aanrader, blijkt uit Louise.

Theatervoorstelling Laagland vormt de aanleiding voor dubbelaar Back On Track uit 2011. Veel ‘musician’s musicians’ op dit album. Dayna Kurtz bijvoorbeeld, die in Nederland populairder is dan op veel andere plaatsen op de wereld. Blokhuis’ favorieten The Band zijjn deze keer vertegenwoordigd via het trio Djanko, Fjeld & Andersen, een trio met Band-lid Rick Danko dat in 1991 een album maakt. Otis Gibbs, op de CD ingeklemd tussen Johnny Cash en Matthews Southern Comfort is zo’n naam die dankzij deze CD een breder publiek kan bereiken. De Amerikaan is muzikaal verwant aan Woody Guthrie en Bruce Springsteen. Ook Daniel Martin Moore’s muziek, sober vormgegeven, krijgt via deze uitgave een wat groter publiek via de sandwich-formule.

De korte verhaaltjes die Blokhuis schrijft bij alle tracks zijn aangenaam om te lezen, vaak informatief, soms aangrijpend. Over Jackson C Frank, van wie een door Paul Simon geproduceerde track uit 1965 is opgenomen, schrijft Blokhuis dat Simon & Garfunkel het nummer later coveren (niet op een van hun platen overigens). Jackson moedigt zijn vriendin aan te gaan zingen. Deze Sandy Denny wordt dé legende van de Britse folk. In de jaren tachtig besluit Frank om Paul Simon te gaan zoeken in New York, maar dat mislukt. Hij eindigt als dakloze en overlijdt in 1999. Ver na Franks dood nemen John Mayer, Counting Crows en Laura Marling versies op van Blues Run The Game.

Samenvattend vormt Songs We Shouldn’t Forget een serie die zijn naam meer dan eer aandoet. Elke serieuze platenverzamelaar heeft van iedere dubbelaar wel een aantal nummers in huis, maar wat er overblijft, is meer dan voldoende om tot aanschaf over te gaan. Hooguit kun je vinden dat de smaak van Blokhuis en Koole breder zou mogen zijn. Maar de vraag is of er een publiek zou zijn te vinden als deze albums ook nog wat acidjazz, dance, Krautrock of Nederlands populair zouden bevatten. Leo Blokhuis is Leo Blokhuis, hij kent genoeg mooie muziek die een breder publiek verdient en hij heeft, samen met zijn partner, de mogelijkheid aangegrepen die muziek via deze CD’s te presenteren.

Platenmaatschappij Universal heeft met deze CD’s zeker niet voor de veilige weg gekozen en verdient daarvoor complimenten. Al zal de koppeling met twee bekende hoofden zeker niet in hun nadeel werken. Het is te hopen dat deze box niet betekent dat de serie nu klaar is, of de platenkast van Blokhuis uitgeput. Dat laatste zal vast niet.

Tracklisting Songs We Shouldn’t Forget:

1 – Sleeping Beauties:

CD 1:

 1. Bright Eyes – First Day Of My Life
 2. The Beach Boys – Time To get Alone
 3. Ben Folds – All U Can Eat
 4. James Taylor – Something In The Way She Moves
 5. Jake Holmes – Her Song
 6. Marvin Gaye – Me And My Lonely Room
 7. Joe Henry – Shuffletown
 8. Eva Cassidy – Kathy’s Song
 9. Nick Drake – Northern Sky
 10. Jeff Buckley – Hallelujah
 11. Tom Waits – Soldier’s Things
 12. Bettye Swann – Then You Can Tell Me Goodbye
 13. Janis Ian – In The Winter
 14. Bobby Charles – I Must Be In A Good Place Now
 15. Don McLean – Crossroads
 16. Ten Years After – I’d Love To Change The World
 17. Jim Croce – Time In A Bottle
 18. JW Roy – Broken Wings
 19. Gianmaria Testa – Come Di Pioggia
 20. David Bowie – Wild Is The Wind

CD 2 :

 1. Bill Withers – Sweet Wanomi
 2. Harry Nilsson – Turn On Your Radio
 3. Karla Bonoff – If He’s Ever Near
 4. The Band – It Makes No Difference
 5. Willis Alan Ramsey – Muskrat Candlelight
 6. Blaze Foley – Clay Pigeons
 7. Shawn Colvin – The Facts About Jimmy
 8. John Gorka – Love Is Our Cross To Bear
 9. Gene Clark – For A Spanish Guitar
 10. Elton John – Tiny Dancer
 11. Howard Tate – Get It While You Can
 12. Jeroen Zijlstra – Durgerdam Slaapt
 13. Fairport convention – Who Knows Where The Time Goes
 14. Elliott Smith – Say Yes
 15. Etta James – I’d Rather Go Blind
 16. Cowboy junkies – Misguided Angel
 17. Teitur – I Was Just Thinking
 18. George Kooymans – South Side Lady
 19. King Crimson – Cadence And Cascade
 20. Colin Blunstone – Keep The Curtains Closed

2 – Lost & Found :

CD 1:

 1. dEUS – Nothing Really Ends
 2. Willie Hightower – Time Has Brought About
 3. Tom Freund – Collapsible Plans (Sugar)
 4. Dusty Springfield – Live Here With You
 5. Loudon Wainwright III – Motel Blues
 6. Euson – Leon
 7. Bobbie Gentry – Fancy
 8. Allison Moorer – Go, Leave
 9. Nina Simone – He Needs Me
 10. Charlie Riich – Time And Again
 11. Pearls Before Swine – The Jeweler
 12. Barbara Keith – Burn The Midnight Oil No More
 13. Ollabelle – Soul Of A Man
 14. Charlie Haden – Shenandoah
 15. Erma Franklin – Never Let Me Go
 16. Paul Siebel – Louise
 17. Tim Buckley – Sing A Song For You
 18. Staple Singers – Slow Train
 19. Joan As Police Woman – To Be Lonely

CD 2:

 1. Piers Faccini – Each Wave That Breaks
 2. Crowded House – Not The Girl You Think You Are
 3. Inara George – A Day
 4. Fred Neil – Little Bit Of Rain
 5. Shelby Lynne – If I Were Smart
 6. Dr John – Me Minus You Equals Loneliness
 7. Eddie Hinton – Cover Me
 8. Frankie Miller – After All (I Live My Life)
 9. Stephen Fearing – When My Baby Calls My Name
 10. Judee Sill – My Man On Love
 11. Bob Dylan Blind Willie McTell
 12. Johan – Day Is Done
 13. Nick Lowe – The Beast In Me
 14. Willie Nelson – Can I Sleep In Your Arms
 15. Donny Hathaway – A Song For You
 16. Bonnie Raitt – Love Has No Pride
 17. Otis Redding – A Change Is Gonna Come
 18. Radiohead – Exit Music (For A Film)

3 – Back On Track:

CD 1 :

 1. A.J. Croce – Checkin’ In
 2. Sammi Smith – Saunders Ferry Lane
 3. Cloudmachine – Safe Haven
 4. Emiliana Torrini – Fisherman’s Woman
 5. C.W. Stoneking – Love Me Or Die
 6. Jerry Jeff Walker – Morning song To Sally
 7. Danko, Fjeld & Andersen – Blue River
 8. Irma Thomas – Ruler Of My Heart
 9. Ben Taylor – How Can I Tell You
 10. Little Richard -I Don’t Know What You’ve Got But It’s Got Me
 11. Dayna Kurtz – Love Gets In The Way
 12. James Hunter – Til The End
 13. Blood Sweat & Tears – God Bless The Child
 14. Chet Baker – My Funny Valentine
 15. Johnny Cash – Hurt
 16. Otis Gibbs – When I Was Young
 17. Matthew’s Southern Comfort – My Lady
 18. Aretha Franklin – Try A Little Tenderness

CD 2 :

 1. Bertolf – Feel You
 2. Tim Hardin – Misty Roses
 3. Bobby Bland – Chains Of Love
 4. Elvis Costello – Baby Plays Around
 5. Daniel Martin Moore – O My Soul
 6. Yvonne Baker – A Woman Needs A Man
 7. Jackson C. Frank – Blues Run The Game
 8. Moby Grape – Naked, If I Want To
 9. Midlake – Bandits
 10. David Ackles – Love’s Enough
 11. Sheryl Crow – We Do What We Can
 12. David Wiffen – One Step
 13. Ryan Adams – La Cienega Just Smiled
 14. Stevie Wonder – They Won’t Go When I Go
 15. Tony Joe White – For Ol’times Sake
 16. Alan Price – To Ramona
 17. Buffy Sainte-Marie – Goodnight

4-Time Will Tell:

CD 1:

 1. Wilco – Either Way
 2. Paul Pena – Taking Your Love Down
 3. Laura Lee – Uptight Good Man / Single Version
 4. Steve Earle – This City
 5. Andrew Gold – Still You Linger On
 6. Ann Peebles – I Can’t Stand The Rain
 7. Royal Parks – She
 8. Tom Rush – One Day I Walk
 9. Judie Tzuke – For You
 10. Dave Matthews – Some Devil
 11. E – Manchester Girl
 12. Beth Hart – Mama
 13. Amos Lee – El Camino
 14. Terry Callier – Turn You To Love
 15. Townes Van Zandt – No Place To Fall
 16. Scott Matthews – Myself Again
 17. John Lee Hooker, Van Morrison, Booker T. Jones – I Cover The
 18. Blaudzun- Flame On My Head

CD 2 :

 1. Cowboy – Please Be With Me
 2. Solomon Burke – By The Time I Get To Phoenix
 3. Janne Schra – Downhill
 4. Arthur Alexander – Sharing The Night Together
 5. Calexico – The Vanishing Mind
 6. Suzanne Vega – Small Blue Thing
 7. Patrick Bruel – J’suis Dans La Deche
 8. House Of Freaks – White Folk’s Blood
 9. Danger Mouse/Daniele Luppi/Norah Jones – Black
 10. Bettye Lavette – Our Own Love Song
 11. Danny O’keefe – Good Time Charlie’s Got The Blues
 12. Ray Charles – Then I’ll Be Over You
 13. Ryan Bingham – The Weary Kind
 14. Eric Clapton – Give Me Strength
 15. Miriam Makeba – House Of The Rising Sun
 16. Beck – We Live Again
 17. Phillip Goodhand-Tait – Moon
 18. Ike & Tina Turner – I’m Gonna Do All I Can
 19. Ghinzu- Sweet Love