×

Recensie

Metal

05 februari 2018

Legend Of The Seagullmen

Legend Of The Seagullmen

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Caroline

Legend Of The Seagullmen Legend Of The Seagullmen Metal 3.5 Legend Of The Seagullmen – Legend Of The Seagullmen Written in Music https://writteninmusic.com

De combinatie van zeevaart met metal leverde in het verleden wisselende resultaten op. Het Schotse Alestorm oogst er bijvoorbeeld successen mee terwijl de pogingen van de Duitse band Running Wild en ook die van Axl Rudi Pell soms wel en soms niet aanspreken. Het Wake Of Magellan album van Savatage blijft tot op heden een van de best gelukte om een zeevaartthema met metal te combineren.

Nu is er de gelegenheidsformatie Legend Of The Seagullmen met o.a. Mastodon’s Brent Hinds, Tool drummer Danny Carey, filmregisseur Jimmy Hayward op gitaar, bassist Pete Griffin (Dethklok) en nog een rits minder bekende muzikanten. Met titels als Rise Of The Giant Squid en Curse Of The Red Tide leest de tracklisting als delen van de Pirates Of The Caribean filmreeks. Het nog niet aan scheurbuik ten prooi gevallen gezelschap noemt hun muziek nautische rock & roll. Dat is natuurlijk een grap, want zo origineel is hun muziek niet. Hun muzikale koers wordt beïnvloed door zowel het rock, metal als punkgenre. Zo klinkt de band op Legend Of The Seagullmen als The Clash terwijl we op The Orca duidelijk invloeden van Iron Maiden horen. Vaag aan de horizon zien we ook wel wat van The Cure en King Crimson voorbij waaien. Aan zowel bak- als stuurboord spotten we incidenteel wat riffs en drumpartijen die zo op een Mastodon respectievelijk Tool plaat had kunnen staan, maar de diepgang van Tool haalt dit gezelschap absoluut niet. Het niveau over de hele linie is echter hoog genoeg om boven de waterlijn te blijven en niet roemloos naar de bodem te zinken. Het slotnummer Ballad of the Deep Sea Diver is tamelijk theatraal en pompeus en lijkt ingegeven door soundtracks van films over woeste zeeschuimers.

Gelukkig vervalt deze formatie niet in jolige zeemansliederen en hoeven we de muzikanten dus niet te kielhalen. Muzikaal valt de vangst niet tegen, maar we hoeven niet het kraaiennest in om onze kelen schor te schreeuwen voor een oorverdovend hosanna. Kortom, een onderhoudend tussendoortje terwijl we wachten op de nieuwe albums van Tool en A Perfect Circle.

Als de agenda’s van de heren het toelaten stel ik voor om ze op te nemen in het programma van de 70.000 tons of metal cruise.  1. We Are The Seagullmen
  2. The Fogger
  3. Shipswreck
  4. Curse Of The Red Tide
  5. Legend Of The Seagullmen
  6. The Orca
  7. Rise Of The Giant
  8. Ballad Of The Deep Sea Diver