×

Recensie

Roots

17 april 2011

Left Lane Cruiser

Junkyard Speed Ball

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: Alive Records

Junkyard Speed Ball Left Lane Cruiser Roots 4 Left Lane Cruiser – Junkyard Speed Ball Written in Music https://writteninmusic.com

Als er mensen zijn die nog nooit van dit duo hebben gehoord, maar wel in zijn voor een potje beukende, stompende en scheurende delta blues met een punk attitude, en die platen van T-Model Ford, Jon Spencer, (oude) Black Keys, R.L. Burnside en The Black Diamond Heavies in huis hebben, dan hebben we hier bij WiM een duidelijk advies. Rennen naar de platenboer!!

Left Lane Cruiser komt uit Ford Wayne en bestaat uit Frederik Joe Evans IV (slide guitar)en Brenn Beck (drums, harmonica) en in 2006 brachten ze Getting Down To It uit, hun debuut op het kleine Hillgrass Bluebilly records uit.. In 2007 werden ze opgepikt door Alive Records en daar hebben ze met deze nieuwe, 3 albums uitgebracht. Bring Your Ass To The Table (2008), All You Can Eat (2009) en nu dus Junkyard Speed Ball.

De hoes is prachtig. Op de voor en achterkant spelen de heren op het dak van een Amerikaanse auto en op de binnen foto van de hoes liggen ze onder een wastafel met een fles Jameson whiskey. Het geeft exact de rauwheid van hun muziek weer. Maar door de hulp van Reverend james Leg van de Black Diamond Heavies krijgen een aantal songs diepere gronden. Zijn Hammond klinkt haast religieus in de meer slepende liedjes als Giving Tree, Pig Farm en Hip Hop. Het is duidelijk dat de band hun punkblues geluid aan het verrijken is. Ditmaal houden de heren er niet alleen maar het gas er op, maar durven ze net zo vaak wat langzamere songs met meer soul te spelen. Natuurlijk staan er nog steeds knetterruige fucked up blues nummers op, zoals de door mondharmonica gedreven openen Lost My Mind of Circus en Shine die vooral gekenmerkt worden door de overstuurde vocalen en gierende slide gitaar.

Maar met songs als het al eerder genoemde Pig Farm en At The Denny’s bewijzen ze een steeds bredere sound neer te zetten. Road Again klinkt zelfs als hele gruizige Southern Rock, wat alleen maar bewijst dat een duo helemaal geen muzikale beperkingen in hoeft te houden. 1. Lost My Mind
 2. Giving Tree
 3. Circus
 4. Shine
 5. Hip-Hop
 6. 24 HR
 7. Weed Vodka
 8. Cracker Barrel
 9. Pig Farm
 10. Represent
 11. Road Again
 12. At The Denny’s