×

Recensie

Jazz

03 augustus 2015

Lee Ritenour

A Twist Of Rit

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Concord

A Twist Of Rit Lee Ritenour Jazz 4 Lee Ritenour – A Twist Of Rit Written in Music https://writteninmusic.com

In 1976 verscheen het debuutalbum van gitarist Lee Ritenour en zijn sinds die tijd 34 albums verschenen en heeft hij zijn gitaar omgehangen om op meer dan 3.000 sessies zijn riedels te pingelen. Nieuw albumwerk van Ritenour is dan ook één van de zekerheden in het leven van de liefhebbers van de westkust smooth jazz. Vandaar dat het verschijnen van A Twist Of Rit, album nummer 34, een vanzelfsprekendheid is in de periodieke honger naar nieuw werk van de meestergitarist.

Alhoewel A Twist Of Rit de opvolger is van het in 2012 verschenen Rhythm Sessions, is het ook de follow-up op de eerder verschenen Twist Of-albums, Ritenour’s eerbetoon aan Antonio Carlos Jobim (A Twist Of Jobim, 1997), Bob Marley (A Twist Of Marley, 2001) en Motown (A Twist Of Motown, 2003) en nu dus aan zichzelf. Vandaar dan ook die titel. Een ernstige mate van zelfbevlekking of zijn het écht tijdloze klassiekers die op A Twist Of Rit te vinden zijn?

Op A Twist Of Rit bevat naast een enkel nieuw nummer (W.O.R.K.N. It, dat staat voor het superteam Weckl, Ozone, Ritenour, Kennedy), Pearl en het titelnummer, voor de rest uit composities die al te vinden waren op Ritenour’s debuutalbum First Course (Wild Rice, Fatback, A Little Bit Of This, A Little Bit Of That en Sweet Syncopation). Van het toen al moeilijk te verkrijgen album Friendship (1979) is gekozen voor Bullet Train. Zijn 80’s periode komt aan bod via Countdown (Rit 1, 1981) en Soaring (Earth Run, 1986). De 90’s zijn vertegenwoordigd met Waltz For Carmen, dat te vinden is op Stolen Moments (1990) en Ooh yeah (This Is Love, 1998).

Wat de achtergrond is, die heeft geleid tot de tracklisting A Twist Of Rit wordt nergens helemaal duidelijk. Uit ruim 40 jaar discografie zal het ook moeilijk zijn om de perfecte playlist te maken, want Ritenour heeft op ieder album minstens één nummer staan dat in aanmerking zou kunnen komen om nog eens in de recycling te gaan. Opvallend is dat zijn debuutalbum goed is vertegenwoordigd met 5 nummers.

Zoals gebruikelijk op albums van Ritenour is het met de virtuositeit, techniek, produktie en geluidskwaliteit allemaal meer dan dik in orde. Dit zijn albums die gerust als demomateriaal ingezet kan worden om overtuiging te kweken van het nut van dure geluidsinstallaties. Maar muziek die goed klinkt op een soundsystem die de waarde van een grote auto vertegenwoordigt, kan artistiek een volkomen drama zijn. Een euvel waar veel audiofiele opnames mee kampen. Maar dat geld voor Ritenour eigenlijk nooit. Natuurlijk is het perfect, foutloos gespeelde en misschien daardoor wel van enig gevoel gespeende muzak, maar er wordt hoorbaar wel met plezier en enthousiasme gemusiceerd. En waarom zou de top van de sessiewereld per definitie een slap album in elkaar draaien dat maar is gemaakt op halve, ongeïnspireerde kracht? Alleen al daarom is A Twist Of Rit een zeer besluiterbaar album.

Het gevaar dat bij opnieuw ingespeelde oude nummers op de loer ligt, is dat het verleden nog eens dunnetjes wordt overgedaan en dat de indruk wordt gewekt dat er gemakzuchtig een album in elkaar wordt gedraaid. Op A Twist of Rit is dat niet het geval: hier en daar een ander arrangement en voor de rest zijn het update versies van nummers die de fan zal herkennen. Er wordt nergens een nostalgisch gevoel opgeroepen. Wie onbekend is met de originele versies zal nergens de indruk krijgen dat een groot deel van de composities op het album al dertig of meer jaar oud zijn. Daarmee is dan ook meteen de toegevoegde waarde van A Twist Of Rit gegeven: het lijkt op een nieuw album, is dat het ook, maar tegelijkertijd zijn de composities van gisteren, eergisteren en nog eerder. Kortom, Ritenour brengt wat van hem wordt verwacht. Voor de 34ste keer en zonder dat het routineus wordt. En dat is op zich al vermeldenswaardig. En vormt dit album weer eens aanleiding om die oude Rit-albums weer eens uit de kast te trekken.

Tracklist A Twist Of Rit

 1. Wild Rice
 2. Fatback
 3. Ooh Yeah
 4. W.O.R.K.N. It
 5. A Little Bit Of This And A Little Bit Of That
 6. Pearl
 7. Twist Of Rit
 8. Countdown
 9. Soaring
 10. Sweet Syncopation
 11. Bullet Train
 12. Waltz For Carmen


 1. Wild Rice
 2. Fatback
 3. Ooh Yeah
 4. W.O.R.K.N' IT
 5. A Little Bit Of This And A Little Bit Of That
 6. Pearl
 7. Twist Of Rit
 8. Countdown
 9. Soaring
 10. Sweet Syncopation
 11. Bullet Train
 12. Waltz For Carmen