×

Recensie

Rock

30 oktober 2014

Led Zeppelin

Houses Of The Holy

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Atlantic Records

Houses Of The Holy Led Zeppelin Rock 4.5 Led Zeppelin – Houses Of The Holy Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe volg je een in hemelsnaam een klassieker als Led Zeppelin IV op? Dat was de uitdaging waarvoor Page, Plant, Bonham en Jones in 1972 stonden. Het antwoord: gewoon opnieuw een hele goede plaat afleveren. Led Zeppelin zat begin jaren zeventig in een creatieve flow waarvoor zen meesters en designers bij reclamebureaus een moord zouden doen. Houses Of The Holy is de vijfde klapper op rij voor het Engelse gezelschap en staat weer vol met prachtige composities en meesterlijke melodielijnen.

Er zijn weer diverse hoogtepunten te noemen, maar als we er twee mogen kiezen zijn het toch het ingetogen en bijzonder fraaie The Rain Song en het ongrijpbare No Quarter, een nummer dat door de jaren etiketten als mythisch, magisch en zelfs spiritueel kreeg opgeplakt en absoluut tot het beste in het imposante oeuvre van de band behoort. Houses Of The Holy mag dan het torenhoge niveau van de voorganger niet helemaal halen, het is een prachtige plaat waarop de experimenteerdrift hoog in het vaandel staat en melancholie hoogtij viert. Led Zeppelin laat bijvoorbeeld voor het eerst tal van reggae invloeden horen op The Crunge en D’yer Mak’er, invloeden die hen overigens niet door alle rockfans in dank werden afgenomen maar wel bewijzen dat deze veelzijdige band werkelijk alle kanten op kon zonder hun kern te verliezen.

De bonusdisc herinnert net als bij de vorige Led Zeppelin heruitgaven aan het kinderspelletje “zoek de 7 verschillen”. Je moet verdomd goed luisteren om de verschillen te vinden want de bonus schijf bevat ruwe mixen van de albumnummers die weliswaar uitstekend klinken, maar toch minieme afwijkingen vertonen t.o.v. de versies die het album haalden. Robert Plant had gelijk toen hij dit jaar opmerkte dat er eigenlijk niets nieuws onder de zon was.

Het lijdt geen enkele twijfel dat de geluidskwaliteit van deze remaster superieur is aan die van het origineel van 42 jaar geleden. De kwaliteitsverschillen met de eerdere remaster uit 1994 zijn al een stuk kleiner en voor de verschillen met de Japanse cd box uit 2003 heb je waarschijnlijk high end audio-apparatuur en nauwkeurige meetapparatuur nodig. Wat ik Page wel kwalijk neem is dat hij de krakende geluiden in The Ocean bij deze derde uitgave er niet volledig heeft uitgefilterd. Als er nu één opgave was bij het remasteren was dat het.

Tracklisting Houses Of The Holy

 1. The Song Remains The Same
 2. The Rain Song
 3. Over The Hills And Far Away
 4. The Crunge
 5. Dancing Days
 6. D’yer Mak’er
 7. No Quarter
 8. The Ocean

Bonus disc

 1. The Song Remains The Same (Guitar Overdub Reference Mix)
 2. The Rain Song (Mix Minus Piano)
 3. Over The Hills And Far Away (Guitar Mix Backing Track)
 4. The Crunge (Rough Mix – Keys Up)
 5. Dancing Days (Rough Mix with Vocal)
 6. No Quarter (Rough Mix With JPJ Keyboard Overdubs – No Vocal)
 7. The Ocean (Working Mix)


 1. The Song Remains The Same
 2. The Rain Song
 3. Over The Hills And Far Away
 4. The Crunge
 5. Dancing Days
 6. D'yer Mak'er
 7. No Quarter
 8. The Ocean