×

Recensie

Rock

09 september 2015

Led Zeppelin

Coda

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Atlantic Records

Coda Led Zeppelin Rock 3.5 Led Zeppelin – Coda Written in Music https://writteninmusic.com

Na het overlijden van drummer John Bonham in 1980 besloten de Page, Plant en Jones niet door te gaan met een andere trommelaar. Bonham was een essentieel element van de band en zonder hem zou Led Zeppelin niet Led Zeppelin zijn. De band had echter een contractuele verplichting om nog een album af te leveren. Hiervoor dook men niet de studio in, maar gebruikte men ongebruikt materiaal dat nog ergens op de plank lag. Coda zag in 1982 het licht.

Coda is complementair aan de eerdere albums; Ozone Baby, Darlene enWearing and Tearing zijn drie stevige rocknummers die waren afgevallen voor In Through the Out Door. Walter’s Walk was aanvankelijk gepland voor Houses of the Holy, maar werd niet goed genoeg bevonden. Dat geldt ook voor het folknummer Poor Tom dat afviel voor Led Zeppelin II. Als eerbetoon aan Bonham werden live versies van I Can’t Quit You Baby en de drumsolo Bonzo’s Montreux toegevoegd. Coda moet dus vooral als verzamelaar van left-overs worden beschouwd en niet als echt studio-album. Pas vele jaren later bleek dat de band nog veel meer materiaal op de plank had liggen zoals bij de release van de briljante BBC studio sessies die in 1997 verschenen. Dit jaar wordt de archiefkist helemaal leeggemaakt want Coda heeft twee bonusschijven met niet eerder uitgebracht materiaal.

Jimmy Page heeft bij zijn monsterklus dus het meest interessante materiaal tot het laatst bewaard. Een slimme zet want Page weet natuurlijk ook dat Coda het minst boeiende album is. Door toevoeging van veel onuitgebracht materiaal wordt het toch leuk om deze versie toe te voegen aan de verzameling. Leukste nummers zijn Travelling Riverside Blues dat we al kenden van de eerste Remasters box en het gitaargeoriënteerde St. Tristan’s Sword. De Oosterse invloeden van de band worden nog eens benadrukt in Four Hands en Friends die werden opgenomen in Bombay. Toevoegingen als obscuur materiaal als White Summer / Black Mountain Side en Hey Hey What Can I Do zal veel fans tot vreugde stemmen. Eindelijk kan men die grijsgedraaide bootlegs vervangen door goed klinkende versies. Hoogtepunt van al dat nieuwe materiaal is If It Keeps on Raining, een nummer dat uiteindelijk zou uitgroeien tot de klassieker When the Levee Breaks.

Page is erin geslaagd het rariteitenkabinet Coda van een extra dimensie te voorzien. Een mooi besluit van een rockband die in originaliteit, veelzijdigheid en muzikaal vermogen nimmer is of zal worden overtroffen. We zijn benieuwd of Jimmy Page nu eindelijk eens op de proppen gaat komen met die lang beloofde opvolger van Outrider (1988).

Tracklisting Coda

CD

 1. We’re Gonna Groove (2:38)
 2. Poor Tom (3:03)
 3. I Can’t Quit You Baby (4:19)
 4. Walter’s Walk (4:31)
 5. Ozone Baby (3:37)
 6. Darlene (5:07)
 7. Bonzo’s Montreux (4:19)
 8. Wearing and Tearing (5:30)

Companion Discs

 1. Baby Come on Home (4:30)
 2. Travelling Riverside Blues (5:11)
 3. White Summer / Black Mountain Side (8:01)
 4. Hey Hey What Can I Do (3:55)
 5. We’re Gonna Groove [Alternate Mix]
 6. If It Keeps on Raining [When the Levee Breaks – Rough Mix]
 7. Bonzo’s Montreux [Mix Construction in Progress]
 8. Sugar Mama [Mix]
 9. Poor Tom [Instrumental Mix]
 10. Travelling Riverside Blues [BBC Session]
 11. Four Hands [Four Sticks – Bombay Orchestra]
 12. Friends [Bombay Orchestra]
 13. St. Tristan’s Sword [Rough Mix]
 14. Desire [The Wanton Song – Rough Mix]
 15. Bring It on Home [Rough Mix]
 16. Walter’s Walk [Rough Mix]
 17. Everybody Makes It Through [In the Light – Rough Mix]


 1. We're Gonna Groove
 2. Poor Tom
 3. I Can't Quit You Baby
 4. Walter's Walk
 5. Ozone Baby
 6. Darlene
 7. Bonzo's Montreux
 8. Wearing And Tearing