×

Recensie

Roots

01 juni 2015

Layla Zoe

Live At Spirit Of 66

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Cable Car Records

Live At Spirit Of 66 Layla Zoe Roots 4.5 Layla Zoe – Live At Spirit Of 66 Written in Music https://writteninmusic.com

Sinds de Canadese blueszangeres Layla Zoe binnen gehaald is bij het Duitse Cable Car Records, het label van Henrik Freischlader, gaat het haar (zeker in Europa) voor de wind. Vooral na het uitbrengen van haar 2e album op dit label, The Lily,(haar 4e totaal) heeft de zangeres, die moeiteloos in het rijtje Janis Joplin, Beth Hart en Dana Fuchs geplaatst kan worden, over werk in onze regio niet te klagen.

Waar haar rauwe strot op cd nog wel eens wat gepolijst kan klinken is het live volle bak. Met een goed ingespeeld band bespeeld ze het publiek met haar psychedelische bluesrock waarbij ze haar rossige weelderige haardos regelmatig laat wapperen. De energie spat er aan alle kanten van af. Dit gevoel is zeer goed gevat op haar nieuwe dubbel live album Live At Spirit 66. Opgenomen op 5 december 2014 in het Belgische Verviers  in de gelijknamige club waan je je gewoon bij het concert.

Het begint gelijk al stevig met opener I’ve Been down waarin Zoe haar strot laat brullen. Het nummer gaat bijna naadloos over in de ook al stevige rocker Pull Yourself Togethe, waarin echt haar stemgeluid volledig tot haar recht komt. Hierin laat gitarist Jan Laaks ook voor het eerst horen dat hij een klasse gitarist is. De retestrakke basis onder dit alles wordt gelegd door Gregor Sonnenberg op bas en Hardy Fishchötter op drums.
Van de eerste disc is zeker nog Gemini Heart noemenswaardig. Een bijna 10 minuten durende slowblues  waarin Layla laat horen dat ze, ook als ze klein zingt, een zeer prachtig stemgeluid heeft.

Op de 2e disc komen, behalve haar eigen werk, 2 covers voorbij. Het opent sterk met wederom een 10 minuten nummer The Lily, afkomstig van het gelijknamige album, waarin ze ook wederom haar zoetgevooisde stemgeluid laat horen. Maar qua tijdsduur gaat ze daar nog eens dik overheen met een 20 minuten (!!) durende uitvoering van het James Brown nummer It’s A Man’s World. Niet op een soulvolle manier zoals we van het origineel zijn gewend, maar een bluesy softrock uitvoering. Misschien wel het pareltje van dit album.
De 2e cover is afsluiter Let It Be van de Beatles. Heel mooi a capella is het een afsluiter die je kan wensen op zo’n live album.

Tracklisting Live At Spirit of 66:

Disc1:

 1. I’ve Been Down
 2. Pull Yourself Together
 3. I Choose You
 4. Green Eyed Lover
 5. Gemini Heart
 6. In Her Mother’s House
 7. They Lie

Disc2:

 1. The Lily
 2. Why You So Afraid
 3. Never Met A Man Like You
 4. It’s A Man’s World
 5. Yer Blues
 6. Let It Be