×

Recensie

Klassiek

23 oktober 2015

Lavinia Meijer & Carel Kraayenhof – In

Lavina Meijer & Carel Kraayenhof - In Concert

Geschreven door: Robert Spannenberg

Uitgebracht door: Sony Classical

Lavina Meijer & Carel Kraayenhof - In Concert Lavinia Meijer Klassiek 4 Lavinia Meijer & Carel Kraayenhof – In Concert Written in Music https://writteninmusic.com

Twee musici die hun sporen hebben verdiend in het populariseren van lichte en klassieke muziek – die allebei de kunst verstaan zich – waar nodig – aan te passen, zonder daarbij concessies te doen ten opzichte van hun artistieke kwaliteiten – bundelden hun krachten op 7 en 9 september jongstleden in de Hertzzaal van TivoliVredenburg in Utrecht. Het programma vol Zuid-Amerikaanse Tango – waarbij bandoneonist Carel Kraayenhof zich als een vis in het water moest voelen en dat voor de bevlogen harpiste Lavinia Meijer de zoveelste gelukkige uitdaging bleek, werd begin oktober door Sony Classical op album uitgebracht.

In het booklet is een beeldende toelichting opgenomen van de hand van Abdelkader Benali, waarin de sfeer van de muziek zich weerspiegelt.

Het concert – met werken van onder meer Louis Bacalov, Enrique Granados, Astor Piazzolla (o.m. Histoire Du Tango) en de concertgevers zelf – was geënt op de traditie van de payadores. De payador was in eerste plaats een rondreizende zanger, die met zijn betoverend spel het barre leven van de veehoeders verlichtte. Tijdens wisselzangen  – bij het vuur in het kampement op de pampa, onder de blote sterrenhemel – probeerde de ene payador de andere te overtreffen in artisticiteit, creativiteit en botte belediging. Van deze vorm van competitie was bij de musici niets te merken: terwijl ze hun instrumenten onder meer lieten janken, krassen, gillen en bovenal zingen, is hun samenwerking eerder te typeren als een wat merkwaardig muzikaal huwelijk vol desolaatheid, verlangen en vurige passie.

Tracklisting Lavinia Meijer & Carel Kraaijenhof – In Concert:

 1. Il postino – Bacalov
 2. Andaluza – Albeniz
 3. So many partings – Kraayenhof
 4. Lo que vendrá – Piazzolla
 5. Desconcierto – Kraayenhof
 6. Palomita blanca – Aieta
 7. Milonga – Cardoso
 8. Histoire du Tango : Burdel 1900 – Piazzolla
 9. Histoire du Tango : Café 1930 – Piazzolla
 10. Histoire du Tango : Nightclub 1960 – Piazzolla
 11. Hello Stranger – Meijer
 12. Ñata blanca – Kraayenhof
 13. La puñalada – Castellanos
 14. Playing love – Morricone
 15. Taquito militar – Mores


 1. Il postino
 2. Andaluza
 3. So Many Partings
 4. Lo que vendrá
 5. Desconcierto
 6. Palomita blanca
 7. Milonga de Cardoso
 8. Histoire du Tango - Bordel 1900
 9. Histoire du Tango - Café 1930
 10. Histoire du Tango - Nightclub 1960
 11. Hello Stranger
 12. Ñata blanca
 13. La puñalada
 14. Playing Love
 15. Taquito militar