×

Recensie

Roots

05 juli 2022

Laura Veirs

Found Light

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Bella Union

Found Light Laura Veirs Roots 4 Laura Veirs – Found Light Written in Music https://writteninmusic.com

In het verleden werkte de zangeres uit Portland, Oregon intens samen met haar man, de gereputeerde producer Tucker Martine. My Echo was nauwelijks afgerond en de scheidingsfaciliteiten waren al geregeld, die relatieproblemen en hopeloze pogingen om de familie met twee zoons te redden en de onvermijdelijke, nakende echtscheiding  vormden het centrale thema.

De twijfel sloeg toe bij Veirs, na een dozijn langspelers onder de hoede van haar ex stond ze er alleen voor. Ze leverde weliswaar het door haar gezongen songwerk aan  maar het uiteindelijke resultaat en de instrumentatie werden vooral door Martine bepaald. Het zelfvertrouwen groeide na sessies  in jaar eentje op de gitaar en met Dave Depper (Death Cab For Cutie) en Veirs boekte studiotijd in de Jackpot Studio’s in Portland. Haar oude vriend Shazad Ismaly werd co-producer en gaf haar de nodige ruimte, zo speelde ze voor het eerst haar gitaarbegeleiding simultaan in tijdens de opname van de zangpartijen, Bevriende muzikanten zoals Karl Blau en Sam Amidon gingen eveneens in op haar invitaties  en dat resulteerde in een fijne langspeler met veertien songs, geïnspireerd door de nieuwe situatie waarin ze zich bevond na de scheiding.

Vanaf het zwoele Autumn Song worden we meegenomen in een betoverende wereld. In Ring Song horen we zachte zang en grotendeels akoestische instrumentatie met spaarzame elektronica op de achtergrond. Zwaardere ritmische beats ondersteunen Seaside Haiku, Signal, Eucalyptus en de afsluiter Winter Winds. Naked Hymn is opgebouwd met saxwerk  terwijl chaotische blazers Komerebi kleuren en driftige violen de outro van Time Will Show stofferen.

Die heftige momenten versterken meer ingetogen passages zoals het met a capella zang verluchte Can’t Help But Sing, Sword Song en New Arms en de wonderlijke intimistische, akoestische folkballade T&O. Na beluistering wordt het duidelijk dat Laura Veirs met Found Light een nieuwe geslaagde start neemt. 1. Autumn Song
 2. Ring Song
 3. Seaside Haiku
 4. Naked Hymn
 5. My Lantern
 6. Signal
 7. Can't Help but Sing
 8. Eucalyptus
 9. New Arms
 10. Sword Song
 11. Time Will Show You
 12. T & O
 13. Komorebi
 14. Winter Windows