×

Recensie

Pop

14 januari 2012

Laura Pausini

Inedito

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Atlantic Records

Inedito Laura Pausini Pop 3.5 Laura Pausini – Inedito Written in Music https://writteninmusic.com

Samen met Zucchero ‘Sugar’ Fornaciari is de Italiaanse zangeres Laura Pausini al vele jaren een constante waarde wanneer het internationaal vertegenwoordigen van de Italiaanse popmuziek centraal staat. Daar waar Zucchero de laatste jaren, juist vanwege het internationale succes, steeds meer Engelstalig is gaan zingen, flirtte Laura op vorige albums regelmatig met de Spaanse taal. Zij nam zelfs een aantal van haar complete albums zowel in het Italiaans als in het Spaans op.

Op Inedito blijft ze weer volkomen trouw aan haar moedertaal. Het is alweer haar elfde album sinds zij in 1993 debuteerde met het album Laura Pausini, dat onder meer haar grote hit La Solitudine bevat. Ondanks het feit dat we op Inedito geen grote stijlwijzigingen aantreffen, weet Laura ons toch regelmatig positief te verrassen met een aantal gedurfde keuzes. Zo is het (drum)intro van opener Benvenuto opvallend krachtig, waardoor je als luisteraar toch benieuwd bent of de zangeres nieuwe wegen is ingeslagen. Ook treffen we een bijzonder geslaagd en pittig duet aan met haar landgenote en Italo-rock icoon Gianna Nannini, nota bene de titelsong van het album, Inedito. Ook Bastava is een goede powerpopsong die met veel enthousiasme en toewijding wordt vertolkt.

Verwacht echter geen grote stijlwijzigingen op Inedito. Aan haar handelsmerk, het maken van prachtige ballads en krachtige popnummers, wordt niet getornd. Celeste en afsluiter Ti Dico Ciao zijn hier een prima voorbeeld van: een uitstekende opbouw met op haar lijf geschreven vocale uithalen. Op Troppo Tempo krijgt ze hulp van Ivano Fossatti en met zus Silvia Pausini zingt ze het fraaie duet Nel Primo Sguardo. Tel daarbij op de inhuur van topmuzikanten als bassist Nathan East en drummer Steve Ferrone en je weet dat Laura niets aan het toeval wil overlaten.  In totaal 14 nummers weet Laura Pausini de luisteraar wederom zowel te ontroeren, te raken en te vermaken.

Op 19 mei treedt Laura Pausini op in de Heinken Music Hall te Amsterdam. Ongetwijfeld zal ze een aantal nummers van dit nieuwe album spelen, naast haar vele andere hits.

Tracklist Inedito:

 1. Benvenuto
 2. Non Ho Mai Smesso
 3. Bastava
 4. Le Cose Che Non Mi Aspetto
 5. Troppo Tempo (feat. Ivano Fossati)
 6. Mi Tengo
 7. Ognuno Ha La Sua Matita
 8. Inedito (duet met Gianna Nannini)
 9. Come Vivi Senza Me
 10. Nel Primo Sguardo (duet met Silvia Pausini)
 11. Nessuno Sa
 12. Celeste
 13. Tutto Non Fa Te
 14. Ti Dico Ciao


 1. Benvenuto
 2. Non Ho Mai Smesso
 3. Bastava
 4. Le Cose Che Non Mi Aspetto
 5. Troppo Tempo
 6. Mi Tengo
 7. Ognuno Ha La Sua Matita
 8. Inedito
 9. Come Vivi Senza Me
 10. Nel Primo Sguardo
 11. Nessuno Sa
 12. Celeste
 13. Tutto Non Fa Te
 14. Ti Dico Ciao