×

Recensie

Pop

11 augustus 2014

Positie 29 Jaarlijst 2014

Laura Mvula

With Metropole Orkest

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: RCA Victor

With Metropole Orkest Laura Mvula Pop 4.5 Laura Mvula – With Metropole Orkest Written in Music https://writteninmusic.com

Een erg mooie verrassing, zo is de totale orkestrale remake van Laura Mvula’s debuutalbum Sing To The Moon het best te noemen. Jules Buckley schreef het leeuwendeel van de ijzersterke arrangementen en het Metropole Orkest is wederom in topvorm.

Toen Mvula de songs voor haar debuut schreef droomde ze al van arrangementen met een groot orkest. In begenadigd arrangeur/dirigent Jules Buckley vond ze een volmaakte muzikale soulmate die haar songs precies die lading meegaf die ze in haar hoofd bedacht had. De eerste orkestrale arrangementen werden vlak nadat Mvula’s debuutalbum in de winkels lag gepresenteerd op de Urban Proms, de speciale (Night of the) Proms gericht op soul, r&b en hiphop, en ze bleken een doorslaand succes.

Mvula en Buckley wilden na het succes op de Urban Proms meer. Met het aantreden van Buckley als officiële eerste dirigent van het Metropole Orkest in 2014 konden plannen gemaakt worden voor een volledige registratie van het debuut. In Bowers & Wilkins, de audiomasters die het afgelopen decennia zoveel naam maakten in geweldig geluid, werd een ideale partner gevonden om het project te financieren. Omdat zij ook de Abbey Road studio’s in Londen van hun apparatuur voorzien hebben, werd de legendarische Studio 1 gehuurd om de opnamen te maken.

Laura Mvula – With Metropole Orkest. is een prachtig album geworden waarop de meesterlijke songs van het debuut van Mvula op een heel andere, al net zo intrigerende, manier worden uitgevoerd. De kracht van het album ligt in het feit dat de spannende structuren in de songs die Mvula zelf al op haar debuut liet horen in tact zijn gebleven maar vooral een briljante aanvulling hebben gekregen in de arrangementen van Buckley. Als geen ander weet Buckley de songs die een door hem geschreven arrangement hebben gekregen een prachtige ondertoon mee te geven die nog meer kleur aan de compositie geeft. Hij weet exact de juiste blazers dan weer strijkarrangementen toe te voegen.

Dat Mvula een geweldige zangeres met super veel potentie is wordt met dit album alleen maar duidelijker. Dat de songs die ze schreef voor Sing To The Moon geweldig waren wisten we al, maar dat ze zich ook uitstekend zouden lenen voor een orkestrale bewerking niet. Dat die songs het afgelopen jaar onder de huid gekropen zijn wordt alleen maar duidelijker nu With Metropole Orkest. in de winkels ligt. Dat Jules Buckley een geweldige arrangeur is en als dirigent een orkest heel veel subtiliteit en emotie mee weet te geven bewijst With Metropole Orkest. net zo goed. Mvula, Buckley en een geweldig spelend Metropole Orkest is een absolute droomcombinatie. 1. Make Me Lovely
 2. Like the Morning Dew
 3. Can't Live with the World
 4. Sing to the Moon
 5. Is There Anybody Out There?
 6. Flying Without You
 7. She
 8. Father Father
 9. I Don't Know What the Weather Will Be
 10. Green Garden
 11. Diamonds
 12. That's Alright