×

Recensie

16 augustus 2019

Laura Jurd

Stepping Back, Jumping In

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

Stepping Back, Jumping In Laura Jurd Jazz 4 Laura Jurd – Stepping Back, Jumping In Written in Music https://writteninmusic.com

In maart dit jaar verraste de Britse trompettiste Laura Jurd met het nieuwe project Stepping Back, Jumping In als onderdeel in de serie Venus Unwrapped die plaatsvond in Kings Place dichtbij Kings Cross in Londen. Vervolgens toog ze met haar groep muzikanten naar St. George en naar The Sage, Gateshead (Newcastle) waar ze opnamen maakte voor het album dat nu in de winkels ligt.

Jurd is een geweldige trompettiste die zichzelf en de muzikanten om haar heen graag uitdaagt om steeds weer nieuwe muzikale wegen in te slaan. Dat deed ze tot nu toe op al haar eigen albums, binnen al haar muzikale projecten en in Dinosaur, de jazzband waar ze wereldwijd mee doorbrak. Onvoorspelbaarheid is wat Jurd voorstaat en dat siert haar.

De composities voor Stepping Back, Jumping In werden in opdracht voor de helft geschreven door Jurd zelf met Ishtar (geschreven door muziek- en levenspartner Elliot Galvin, ook de opvallende toetsenman in Dinosaur), I Am the SpringYou Are the Earth, (Soosan Lolavat) en Companion Species (dat door het Noorse duoAnja Lauvdal en Heida K. Johannesdottir (van Broen faam) werd geschreven) als al net zo verrassende bijsluitende composities.

Jurd nodigde voor het project trombonisten Raphael Clarkson en Alex Paxton en euphoniumist Martin Lee Thomson als basisband uit alsmede santoorspeelster Soosan Lolavar en de geweldige gitarist/banjospeler Rob Luft. Een voorname rol is ook weggelegd voor de strijkers van Ligeto Quratet. Daarnaast betrok ze ook haar Dinosaur maatjes (dus de eerder genoemde Galvin, contrabassist Conor Chaplin en drummer Corrie Dick) en Ania Lauvda (electronics) en Liz Exell (drums) bij het project.

Het nieuwe Jurd album verrast in die mate dat het vrijwel onuitlegbaar is om aan te geven in hoeveel stijlen en sferen ze haar muziek heeft opgetrokken. Alsof ze alle muziek in haar hoofd een plek wilde geven en zonder schroom dat ook allemaal gedaan heeft. Van jazz naar eigentijds, van klassieke thema’s naar vrij en experimenteel, van blues naar dixieland en van folk terug naar jazz.

Alleen openingstrack Jumping In heeft al meerdere luisterbeurten nodig voordat je kan doorgronden wat Jurd hier muzikaal allemaal wil vertellen. Maar als je je er aan overgeeft blijft er gelijk al prachtige en erg spannende muziek over. Fijn om de wervelende trompetpartijen van Jurd te horen waarbij violen de compositie en haar spel niet alleen mooier maken maar een echt wezenlijk andere muzikale lijn volgen.

Wat voor die openingstrack geldt, geldt zeker ook voor de rest van het album. Muziek waar zoveel gebeurt dat je meerdere keren moet gaan luisteren om tot de kern te komen horen we veel te weinig. Experimentele en vrije jazz vermengd met eigentijdse elementen is wat Stepping Back, Jumping In ondoorgrondelijk maar ook super inspirerend maakt. Hoor toch eens hoe de muzikanten vanuit muzikale chaos tot een volle groove komen op Companion Species bijvoorbeeld.

Ishtar met zijn oosters klinkende strijkers, het door santoorspeelster Soosan Lolavar bijna drone-achtig ingeleide I Am the Spring, You Are the Earth, ontvlammend met drums en bas, en het ijzersterke, fijn dwarse Jump Cut Shuffle, zowaar zonder trompet maar met excellent gearrangeerde strijkers, het zijn allemaal even intelligente als vrije composities die optimaal boeien en blijven doorgroeien.

Albumafsluiter Stepping Out start met prachtig piano, trompet en blazersspel en wordt al snel verrijkt met elektronica en strijkers. Wat een overweldigend mooie en prachtig gelaagde compositie ontspint zich vervolgens ook daar. En wat heeft Jurd niet alleen een geweldig stuk geschreven maar wat speelt ze hierop ook weer geweldig.

Laura Jurd levert met Stepping Back, Jumping In wederom een muzikaal super interessant project af. Muzikaal onbevangen en vrij blijft ze muziek maken die optimaal betovert. Een album ook waarop haar fraaie trompetspel geenszins de boventoon voert maar juist haar componeerkwaliteiten optimaal naar boven komen. Muzikanten en componisten die in deze rare muzikale tijden het lef hebben constant te vernieuwen en dus te verrassen verdienen nog meer respect dan ze al deden.

Foto: Monika. S. Jakubowska  1. Jumping In
  2. Ishtar
  3. I Am The Spring, You Are The Earth
  4. Jump Cut Shuffle
  5. Companion Species
  6. Stepping Back