×

Recensie

Roots

19 november 2022

Larkin Poe

Blood Harmony

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Coocking Vinyl

Blood Harmony Larkin Poe Roots 3.5 Larkin Poe – Blood Harmony Written in Music https://writteninmusic.com

Ze opereerden al tijdens hun tienertijd samen met zus Jessica op fiddle als The Lovell Sisters, hun echte familienaam en evolueerden vanuit een klassieke achtergrond naar een een sterk door de bluegrass en de verrichtingen van dobroman Jerry Douglas geïnspireerd repertoire. Ruim 10 jaar geleden namen ze op een concert in thuishaven Calhoun, Georgia afscheid van Jessica. Sindsdien stippelen Megan en Rebecca hun muzikale pad verder uit. Als Larkin Poe brachten ze na een reeks epeetjes die de seizoenen weerspiegelden en een handvol langspelers uit. Gaandeweg gooiden ze het muzikale roer om, van een intimistische akoestische benadering naar een rauwere, geëlektrificeerde sound die naar de festivalpodia lonkt. Op Selfmade Man  zet die evolutie door,evenwel zonder de verbinding met de muzikale roots uit hun thuisstaat in het Diepe Zuiden te verloochenen. Het geplande concert op Blues Peer in 2019 werd helaas noodgedwongen afgelast.

We zijn ondertussen dik drie jaar verder en er is nieuw werk van de zusjes. ”God gave mama  a singing voice and mama passed it down to me”, zingt Rebecca in de titeltrack Harmony Blood. Een overtuigend verhaal op resonerend snarenwerk, naast de vocale wisselwerking zeer bepalend voor de algemene teneur en sound van Larkin Poe. Invloeden van de thuishaven klinken sterk door  in het op Delta leest geschoeide The Deep Stays Down dat na een sobere intro in tumultueuze rock explodeert. In het nerveuze Bad Spell passeren eveneens onmiskenbare elementen uit de southernrock  de welgemikte mokerslagen op de drumvellen van Kevin McGowan die zich samen met bassist Tarka Layma nadrukkelijk manifesteert.

Dat gebeuet eveneens in de potige rocker Georgia Off My Mind , een persoonlijk, meer genuanceerd antwoord op de staatshymne Georgia On My Mind  ook in  Southern Comfort klinkt heimwee door naar  her dagelijkse leven in het Diepe Zuiden, met snerpende slides van er een op los solerende Megan en sterke zangpartijen eren de zusjes hun bijnaam ‘little siters of The Allman Brothers en dat wordt in Summertime Summerset  nog eens uitvoerig overgedaan.

In de hitsige bluesrocker Kick The Blues wordt de ‘pedal nog eens diep to the metal’ geduwd. Might As Well Be Me, een emotioneel geladen, door warm dampend orgelwerk aangestuurde soulslijper die uit Muscle Shoals lijkt weggelopen, is een onbetwist hoogtepunt samen met de titeltrack en de het tot de essentie gereduceerde Lips As Cold As Diamond dat in al zijn soberheid dieper snijdt. 1. Deep Stays Down
 2. Bad Spell
 3. Georgia Off My Mind
 4. Strike Gold
 5. Southern Comfort
 6. Bolt Cutters & The Family Name
 7. Blood Harmony
 8. Kick The Blues
 9. Might As Well Be Me
 10. Summertime Sunset
 11. Lips As Cold As Diamond