×

Recensie

Roots

30 juni 2020

Lara Taubman

Revelation

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Wolfe Island Records

Revelation Lara Taubman Roots 3.5 Lara Taubman – Revelation Written in Music https://writteninmusic.com

Lara Taubman combineerde activiteiten in de visuele kunstensector in LA met haar werk als curator in dat artistiek milieu. De lokroep van de muziek blijkt sterker en zo’n vier jaar geleden verlegt Lara Taubman de focus in haar nieuwe thuishaven New York City. Zoals ze zelf zingt in de gelijknamige afsluiter van haar debuut is dit een openbaring. Niet alleen voor haar, met begeleiding van haar akoestische gitaar geeft ze een aanzet tot nieuw, sterk folkgetint songwerk. Dat wordt nu onder hoede van muzikant, producer en bezieler van Wolfe Island Records, Hugh Cristopher Brown verder uitgewerkt en naar buiten gebracht.

In de studio’s op Wolfe Island in Ontario, omringt hij de zangeres met geschikte muzikanten en zorgt voor vakkundige assistentie bij de songwriting. De samenwerking wordt bekroond met een album gevuld met verfijnde countryfolk

De inspiratie welt op persoonlijke gebeurtenissen waarmee Taubman geconfronteerd wordt in de grootstad. Er zijn ook invloeden uit landelijke regio zoals de Appalachen waar ze opgroeide. In Sound of Heartbreak is dat duidelijk hoorbaar. Het akoestisch instrumentarium opgebouwd met viool en mandoline vermengt zich met pedalsteel en elektrisch snarenwerk en ondersteund de opmerkelijke zang van Taubman.

Desert Boy openbaart zich in een identieke melancholische sfeer waarin het prachtig gezongen Heartbreak Garden en Cold Side of Spring eveneens worden ondergedompeld. Hookup lijkt een tijdens de jaren zeventig ergrens in Laurel Canyon verdwaalde song terwijl in het op vederlichte mandoline geweven Akureyri bittere herinneringen aan een verdwenen, uit het noorden van IJsland afkomstige geliefde, worden opgerakeld.

Zo stevent Lara Taubman in het afsluitende luik op een steeds sober wordende soundtrack af. Na Snakes in the Sun, een  authentieke moutainsong met een bezwerende klankenpalet van duclimer, bevreemde percussie en achtergrondzang van Kate Fenner, rest nog de akoestische titelsong die hoop uitstraalt en dat is in deze door angst geregeerde periode  meer dan welkom.  1. Sound of Heartbreak
  2. Desert Boy
  3. The Conversation
  4. Hearbreak Garden
  5. Hookup
  6. Cold Side of Spring
  7. Akureyri
  8. Snakes in the Snow
  9. Revelation