×

Recensie

Alternative

19 september 2013

Lanterns On The Lake

Until The Colours Run

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bella Union

Until The Colours Run Lanterns On The Lake Alternative 4 Lanterns On The Lake – Until The Colours Run Written in Music https://writteninmusic.com

Het vorige album van Lanterns On The Lake dateert van 2011. In de hieropvolgende jaren had de groep uit Newcastle het niet bepaald gemakkelijk: twee bandleden stapten op en de economische crisis leidde tot werkloosheid binnen de vriendenkring van de band.  Dit tweede album kwam dan ook moeizaam tot stand en laat horen dat Lanterns On The Lake niet bepaald zorgeloos in het leven stond in de afgelopen periode.

Until The Colours Run laat naast soms donkere teksten ook een mooie wisselwerking horen tussen delicate piano en strijkers en effectvolle, stevige gitaren. Elodie is een breekbare, atmosferische song met fraaie gitaaruithalen. The Buffalo Days lijkt te verwijzen naar de minder vrolijke afgelopen jaren. Confronterender en voorzien van tromgeroffel start en eindigt deze song met de verontrustende zin: ‘…I was living like an animal and I didn’t have a hope in hell’.

Lanterns On The Lake weet op de titeltrack van het album een mooie mix van folk en shoegaze neer te leggen. Het is een song die klein begint met piano en na een aantal opzwepende minuten weer bijna meditatief eindigt. Een andere opvallende song is de pianoballad Green And Gold waarop zangeres Hazel Wilde op indrukwekkende wijze onder de huid kruipt. Deze track werd in één take opgenomen en straalt in al zijn puurheid. Het is dan ook Wilde die de meeste aandacht trekt op dit album, soms met een ijle falset, dan weer met effect op haar zang.

Net als op de vorige plaat Gracious Tide, Take Me Home weet Lanterns On The Lake de geluidsmagie niet in een album om te zetten dat je van begin tot eind vastgrijpt. Gezien de achterliggende thematiek van de plaat en het potentieel aan instrumenten had er ook op Until The Clours Run meer in gezeten. Gelukkig zijn de afsluitende tracks van de plaat overtuigend: de single Another Tale From Another English Town, met zijn sfeerrijke gitaarmuren en krullende violen, koppelt dromerige schoonheid aan teksten over verlangen naar een rustig en gemakkelijker leven in het hedendaagse Engeland. Ook de finale, Our Cool Decay, ademt bepaald geen zorgeloosheid. Een subtiel marsritme ondersteunt zwoele gitaren. Hazel Wilde zweeft hier mooi overheen, op gepaste momenten in gezelschap van treffende strijkers. Het is een typische track voor Lanterns On The Lake, een band die onzekerheid en somberheid weet te verpakken in hoopgevende en soms betoverende klanken.

https://www.youtube.com/watch?v=pEKBQ9oUtSU  1. Elodie
  2. The Buffalo Days
  3. The Ghost That Sleeps In Me
  4. Until The Colours Run
  5. Green And Gold
  6. You Soon Learn
  7. Picture Show
  8. Another Tale From Another English Town
  9. Our Cool Decay