×

Recensie

Pop

01 oktober 2011

Lanterns On The Lake

Gracious Tide, Take Me Home

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bella Unioin

Gracious Tide, Take Me Home Lanterns On The Lake Pop 3.5 Lanterns On The Lake – Gracious Tide, Take Me Home Written in Music https://writteninmusic.com

Lanterns On The Lake is afkomstig uit Noordoost-Engeland, Newcastle om precies te zijn. Hun debuutalbum kwam eerder deze maand uit op Bella Union, het label dat met Fleet Floxes momenteel een hele grote troef in handen heeft.

De zee is een terugkerend thema op Gracious Tide, Take Me Home en Lanterns On The Lake weet met een interessante mix van eigenzinnige percussie – zowel krakerig als knisperend en elektronisch – akoestische instrumenten en ingetogen vocalen regelmatig mooie sfeertekeningen te schetsen. If I’ve Been Kind wordt gezongen door gitarist Adam Sykes, ondersteund door Hazel Wilde – die het merendeel van de songs voor haar rekening neemt. De fraai aanzwellende dramatiek ademt de zee en zorgt voor een hoogtepunt op het album.

De hoogtepunten zijn echter vrij schaars, doordat Lanterns On The Lake in haar zoektocht naar mooie, pure muziek soms meer vorm dan inhoud is. De dromerige single Keep On Trying bijvoorbeeld kent een fraaie video en een smaakvol arrangement maar mist de urgentie en persoonlijkheid om er écht een memorabele song van te maken. Dit geldt voor meerdere songs op Gracious Tide, Take Me Home. Soms is het de zang die niet genoeg afdwingt, dan blijft weer blijft een pakkende melodie of spanningsveld uit. Het pleit voor Lanterns On The Lake dat men ondanks dit gemis nog wel een mooi album heeft weten af te leveren.

Op Blankets Of Leaves klinkt Hazel Wilde op haar breekbaarst en puurst. Smaakvol omlijst door een minimale, romantische piano en bij momenten zachtjes opverend, is dit een nummer dat laat horen dat de band wel degelijk in het hart kan treffen. De sferen van I Love You Sleepyhead zijn betoverend en prikkelend. Wederom een voorbeeld van hoe mooi Lanterns On The Lake kan klinken. Echter, als dit nummer door iemand als Sinéad O’Connor was gezongen, had het je pas echt bij de strot gegrepen. 1. Lungs Quicken
 2. If I've Been Unkind
 3. Keep On Trying
 4. Ships In The Rain
 5. A Kingdom
 6. The Places We Call Home
 7. Blanket Of Leaves
 8. Tricks
 9. You're Almost There
 10. I Love You, Sleepyhead
 11. Not Going Back To The Harbour