×

Recensie

Roots

17 mei 2018

Lance Lopez

Tell The Truth

Geschreven door: Jack Smits

Uitgebracht door: Provogue

Tell The Truth Lance Lopez Roots 4.5 Lance Lopez – Tell The Truth Written in Music https://writteninmusic.com

Lance Lopez, een stereotiepe ruige Texaan, maakt precies de muziek die je ook verwacht als je zijn foto bekijkt. Onvervalste stevige Texaanse bluesy rock en wel van de beste soort. Vette, distorted klinkende gitaren, scheurende bluesharp solo’s en de voor deze muziekstijl kenmerkende melodieuze gitaarsolo’s die je speakers uitscheuren. Daaraan toegevoegd de schurende, rauwe, maar zeer soulvolle stem van Mr. Lance Lopez himself. Tell The Truth mag er dan ook zijn, een uitstekend album!

Lopez is in Texas inmiddels een grote naam en wordt gewaardeerd door bijvoorbeeld Jeff Beck die hem “A very exciting and intense bluesguitarist” noemt. In 1998 kwam zijn eerste solo studioalbum uit getiteld First Things First, naast zijn werk met Supersonic Blues Machine waarin hij bekend is als zanger en gitarist. Supersonic Blues Machine bracht recentelijk het uitstekend ontvangen album Californisoul uit.

Lance Lopez heeft met dit album een soort autobiografie willen schrijven, dus de vele hoogte- en dieptepunten die je als mens kunt maken komen hier dan ook ruimschoots aan bod. Hij zegt het zelf als volgt: “Nothin’ worth having ever came easy to me, the sweetest victories came within an in inch of defeat, never came easy”. Inderdaad gaat de weg die je moet bewandelen om een Texas Blues Legend te worden nu eenmaal niet over rozen. Ondanks begeleiding van bijvoorbeeld Billy Gibbons en Johnny Winter betekent dit gewoon heel veel spelen, reizen, de verleidingen van drank en drugs en meestal weinig verdiensten. Dan is het ook nog maar de vraag of het je zal maken of dat je het niet ontdekte talent zal blijven. Tough lessons! Inmiddels is Lance gezonder en gelukkiger dan hij in tijden is geweest.

Tell The Truth is alweer het zesde solo studioalbum van Lance Lopez en heeft één voet in de blues en eentje meer in de onvervalste Classic- en Southernrock. Liefhebbers van ZZ Top, The Allman Brothers, Lynyrd Skynyrd, Molly Hatched, The Outlaws en meer van dit soort grootheden kunnen hun hart ophalen. Een sprekend voorbeeld hiervan is de track High Life. Vet is ook Cash My Check en ook hier wordt weer zeer stevig gerockt. We worden getrakteerd op een werkelijk spetterende slidegitaarsolo. Lance Lopez laat hier duidelijk horen een slidegitaarmeester te zijn. Qua stijl doet hij me sterk denken aan een bijna vergeten Southern Guitarhero genaamd Les Dudek.

Naast overwegend eigen werk bevat het album ook een cover getiteld Mr. Lucky van de hand van blueslegende John Lee Hooker en natuurlijk ontbreekt ook een meeslepende ballad getiteld Blue Moon Rising niet.

Dit album bevat wat mij betreft louter hoogtepunten, ga hem beluisteren dus! 1. Never Came Easy To Me
 2. Mr Lucky
 3. Down To One Bar
 4. High Life
 5. Cash My Check
 6. The Real Deal
 7. Raise Some Hell
 8. Angel Eyes Of Blue
 9. Back On The Highway
 10. Blue Moon Rising
 11. Tell The Truth