×

Recensie

Roots

08 maart 2012

Lambchop

Mr.M

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: City Slang

Mr.M Lambchop Roots 4 Lambchop – Mr.M Written in Music https://writteninmusic.com

Met hun nieuwe album Mr.M hebben de mannen van Lambchop een fraaie nieuwe bijdrage aan hun imposante oeuvre toegevoegd. De prachtig melancholische songs hebben een zo tijdloze sfeer dat ze tot het beste behoren wat ze in lange tijd opnamen.

Met hun alweer elfde album wijken Kurt Wagner en zijn steeds wisselende bandleden niet echt heel erg af van hun aanstekelijke alternative country, die bij hen een mix is van jazz, country en electronica, maar klinken de songs meer memorabel dan ooit. Het is waarschijnlijk de opvallende rol van ‘psycho Sinatra’ die Wagner zich heeft aangenomen en de naar Burt Bacharach-achtige songstructuur die hij in de nieuwe composities heeft weten te stoppen. De sfeer is heel erg 70jaren country, Bacharach, lounge en dat geïnjecteerd met de volle lading Wagner en de ondefinieerbare stijl die zijn Lambchop speelt.

Onnavolgbaar en super herkenbaar zijn natuurlijk weer de teksten en voordracht en zang van Wagner. Als hij in openingsnummer If Not I’ll Just Die begint met de regels ‘Don’t Know What The Fuck They Talk About…’ zit je gelijk middenin de song en daardoor ook weer in volle fascinatie, zonder dat je er erg in hebt, het hele album ademloos af te luisteren. De teksten van Wagner, die briljante omgekeerde observatie die je zo graag hoort. Soort van the twisted truth. Als hij zingt: ‘We Have Crawled Among The Elements, Taking Pictures Of Our Phones’ snap je wat hij bedoelt. Met een zin als ‘Sleep Makes Us Possible’ ook. Het zijn de altijd zo opvallende aanwezige teksten en Wagner’s stem die de perfecte balans bieden tussen de soms zo heerlijk kabbelende muziek. Juist door Wagner’s stem worden de melodieën alleen maar mooier.

Songs als de eerder genoemde albumopener If Not I’ll Just Die, het zeer fraaie Gone Tomorrow (alleen dat prachtige einde al…), Mr.Met (het titelnummer?) en ook het wonderschone Buttons, de misschien wel allermooiste song van het album, zijn van grote klasse. Met Mr.M, waarvoor Wagner zelf het opvallende artwork maakte, bewijzen de mannen uit Nashville dat alle muziekstromingen die er de afgelopen 26 jaar aan de band voorbij zijn getrokken, het uitzonderlijke bandgeluid nooit hebben kunnen beïnvloeden. Wars van alle andere muziek bouwt Lamchop haar eigen wereld, een wereld waar ik me zeer graag in bevind. 1. If Not I'll Just Die
 2. 2B2
 3. Gone Tomorrow
 4. Mr. Met
 5. Gar
 6. Nice Without Mercy
 7. Buttons
 8. The Good Life (Is Wasted)
 9. Kind Of
 10. Betty's Overture
 11. Never My Love