×

Recensie

Alternative

07 november 2016

Lambchop

Flotus

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: City Slang

Flotus Lambchop Alternative 2.5 Lambchop – FlOTUS Written in Music https://writteninmusic.com

Singer-songwriter Kurt Wagners warme en diepe stem is uit duizenden te herkennen. Ook de lange, poëtische teksten horen zonder twijfel bij zijn stijl. Het zijn deze altijd vertrouwd aanvoelende elementen die ook van zijn band Lambchop zo’n geweldige act maken. De band begon min of meer als altcountry, maar maakte geregeld graag uitstapjes naar experimentele rock of jazz. Steeds verder schoof het geluid op naar melancholische nachtmuziek, of lekker wollige ochtenddeuntjes. Nog altijd met die prachtige stem en lyrics. Vorig jaar startte Wagner opeens HeCTA. Het werd een bijzonder project, met invloeden van elektro en stevig beukende techno. Hij deed er goed aan om dit niet onder Lambchop uit te brengen, want HeCTA was een heel ander beestje.

Het is niet echt verrassend dat Wagner wat invloeden meeneemt van HeCTa naar Lambchop, maar dat FLOTUS uit zijn voegen zou barsten van de electronic had niemand verwacht. Dit komt het beste tot uiting in de 18-minuten duren afsluiter The Hustle, tevens ook de meest conventionele Lambchop-track van dit album, mede doordat de vertrouwd warme stem van Wagner hier op zijn best klinkt. Maar conventioneel dat is betrekkelijk, want het grootse werkstuk zit vol invloeden van: ritmische krautrock, triphop, techno, jazz en nachtelijke pianoballads. In het nummer vallen alle sferen en stijlen terug die op het album te horen zijn. Hierdoor is het een mooi laatste liedje, al had het misschien beter de openingstrack kunnen zijn. Het hoge niveau van The Hustle wordt elders op FLOTUS namelijk niet gehaald.

Waar ligt dat aan? Muzikaal zit het wederom goed in elkaar. Er is ruimte voor warme pianoklanken, blazers, strijkers, percussie en beats. Zelfs het electronic tintje past goed in de sfeer van de muziek, vooral wanneer het in triphop-sferen belandt. De muzikale omlijsting is weliswaar weinig uitdagend, warm en sfeervol klinkt het wel. Normaal gesproken zou het de perfecte achtergrondmuziek zijn voor Wagners warme stem en prachtige verhalen.  Helaas heeft hij een verassing voor de luisteraar in petto: de vocoder. Het zal een raadsel blijven waarom Wagner dacht dat het stemeffectje dit album naar een hoger niveau zou tillen, dat doet het namelijk niet. Weg is het warme en vertrouwde geluid van Wagners vocalen, in plaats daarvan horen we robotstemmetjes in botsing met de warme en organische muziek. Waarom? Een aantal liedjes kent ruim een paar A4tjes aan prachtige tekst, maar de vocoderstem werkt te storend om daar op te letten. Eigenzinnigheid en originaliteit is hem aan te prijzen, maar helaas helpt het een muzikaal sfeervol album om zeep. Ach, wie weet flirt het volgende Lambchop album met flarden hardcore punk, of funk, of Duitse schlagers? Na FLOTUS hoef je er niet gek meer van op te kijken. 1. In Care Of 8675309
 2. Directions To The Can
 3. Flotus
 4. JFK
 5. Howe
 6. Old Masters
 7. Relatives #2
 8. Harbor Country
 9. Writer
 10. NIV
 11. The Hustle