×

Recensie

Roots

23 september 2015

Lachy Doley Group

Conviction

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Marista Music Company

Conviction Lachy Doley Lachy Doley Group Roots 4.5 Lachy Doley Group – Conviction Written in Music https://writteninmusic.com

De Australiër Lachy Doley wordt ook wel de Jimi Hendrix van de Hammond genoemd. Als je hoort welke sounds hij uit de legendarische elektronische Hammond C3 orgel haalt, in combinatie met een Hohner Whammy Clavinet, kun je je daar zeker wel iets bij voorstellen. Het lijkt net een gitaar. Doley laat zijn orgel praten, kreunen, zingen, gieren en smeken. Zijn stem is al even vol, soepel en krachtig.

Doley is een veelgevraagd rasmuzikant en speelde met artiesten als Joe Satriana, Joe Bonamassa en Glenn Hughes. Met zijn driemansformatie (orgel, bas en drums) Lachy Doley Group presenteert hij zijn ‘Power Hammond Soul’; een titel die meer dan passend is. Op dit derde album laten Doley en zijn bandmaten volvette en hevig swingende, funkende soul en blues klinken. Ook hoor je invloeden van Jon Lord (Deep Purple) en Steve Winwood.

Met Betcha I’ll Getcha gaat de band er gelijk vol in. Conviction is echte vintage soul, waarbij Doley zijn soulstem overtuigend de hoogte en diepte in laat gaan. Make It Up herinnert aan Gimme Some Lovin van de Spencer Davis Group (met Steve Winwoood). Het is weinig verbazingwekkend dat Doley deze klassieker ook live covert. De sound en feel van die band is de Lachy Doley Group op het lijf geschreven. Zijn versie van Use Me van Bill Withers is uitzinnig en uitgesponnen.

Enig nadeel is misschien dat je dit soort muziek live moet horen. Een studioalbum is altijd een beetje slapjes vergeleken met de live-ervaring. Mooi is vooral hoe Doley dankzij zijn virtuositeit en inventiviteit op de Hammond C3 weet af te wijken van de door gitaren en lange en harde gitaarsolo’s gedomineerde hedendaagse bluesrock. Eind oktober en begin november speelt hij in Nederland en live is dit vast nog veel mooier en swingender. Maar mocht je die concerten moeten missen, dan is dit schijfje een heel mooi alternatief.  1. Betcha I'll Getcha
  2. Conviction
  3. Make It Up
  4. Back in Black
  5. Frankly My Dear I Don't Give a Damn
  6. Downtown Smalltown
  7. Too Late
  8. Use Me
  9. Lucille
  10. Stop Listening to the Blues