×

Recensie

Alternative

01 augustus 2020

L.A. Salami

The Cause Of Doubt & A Reason To Have Faith

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Sunday Best

The Cause Of Doubt & A Reason To Have Faith Lookman Adekunle Salami Alternative 3.5 L.A. Salami – The Cause Of Doubt & A Reason To Have Faith Written in Music https://writteninmusic.com

De uit London afkomstige L.A. Salami is geen kwakzalvende gebedsgenezer, al zou je dat bij deze naam zowat wel geloven. Hij roept wel een heerlijke soort van spiritualiteit op. In het zwaar psychedelische titelstuk dompelt hij je als een hogepriester in een veelvoud aan hallucinerende mediterende klanken onder. Door het rommelige lo-fi karakter wordt je prettig door geestverruimende achtergrondgeluiden verstoord. Het denkbeeldige koortsige gevoel wat je krijgt als je daadwerkelijk in het licht van de ondergaande zon in de Nijl gedoopt wordt. L.A. Salami laat je als een hersenloze goudvis in een grote ketel gevuld met muzikale druggy toverdrank zweverig rondjes zwemmen, en zoekt hiermee aansluiting bij de prehistorische hippiecultuur.

Al drie albums lang ontvlucht hij de conservatieve hokjesdenkers die hem onder folk, soul en blues proberen te plaatsen. Door zijn eigenzinnigheid laat hij zich niet vangen en kiest ook op The Cause Of Doubt & A Reason To Have Faith voor een afwijkende wispelturige te vervolgen weg. De connectie met de compacte folky gitaar songs is direct al door de vervreemdende maar oh zo geweldige lange openingstrack afgestompt. Alle bindingen met het toegankelijke orkestrale jaren zestig retro geluid van de voorgaande platen is door invloeden vervangen die veel meer bij de geheimzinnige naam van de zanger passen.

Dromerige The Cause of Doubt & a Reason to Have Faith klanken vervagen door het warme zomerverwelkomende basgeluid. Na de scherpe gitaarexplosies is er eventjes ruimte voor rappende lyrics om vervolgens met poeslieve hoge vocalen die onvoorspelbare diepte in te duiken, waar ook nog eens ergens een mondharmonica voorbij komt dobberen. Zo suddert When You Play God nog op datzelfde vliegende tapijt voort, maar zorgen het country gitaartje en de jazzy percussie voor meer evenwicht. De teksten zijn weer lekker vaag filosoferend politiek gericht en het oude vertrouwde geluid sijpelt er weer langzaam doorheen.

Het western café pianootje in het primitieve Thinking of Emiley is een aardig smakelijk tussendoortje, maar we gaan niet voor de snelle verteerbare gemakkelijk hap. Dan lijkt het erop dat we met Dear Jessica Rabbit het eerste echte nummer te pakken hebben. De drums zijn gemeen groezelig alsof een mondhygiëniste liefkozend met een tandsteenvergruizer aan de slag gaat. De zwart-witte toetsen huppelen er als een uitdagende vlooienspel dwars overheen om ondeugend tegen de regels in te eindigen. De stevige countryrocker Things Ain’t Changed vind zijn reisgenoot in de voorttimmerende soulvolle pianoklanken.

Hoe bijzonder is het dat deze in het dragende voortslepende The Cage naar een met dub gevulde trippend eindstuk toewerkt. Waar de veelzijdige flows van dit muzikale genie met gemak de hiphop regels trotseert en bewijst dat een hedendaagse taaltovenaar van de voorgekauwde eenheidsworst mag afwijken. De mix tussen donkere triphop en desolate country-and-western werken aanstekelijk in het sfeervolle The Talis-Man on the Age of Glass , waarbij de hoge in reggae sausje gedipte vocalen het heerlijk smoothy relaxt afronden.

Met het rumoerige knoppen gedraai tussendoor het lijkt het alsof er naar een andere radiozender gezocht wordt. Deze methode is vaker door andere bands toegepast en heeft een effectief gevolg. De tracks variatie is hierdoor veel minder storend. The Cause Of Doubt & A Reason To Have Faith is een gedurfde koerswijziging waarbij elk houvast ontbreekt en L.A. Salami dwars tegen de stroming in vaart. Ondanks die vervreemding overheerst het zonnige karakter.  1. The Cause of Doubt & a Reason to Have Faith
  2. When You Play God (The 2018 Copyright Blues)
  3. Thinking of Emiley
  4. Dear Jessica Rabbit
  5. Things Ain't Changed
  6. The Cage
  7. The Talis-Man on the Age of Glass