×

Recensie

Alternative

01 augustus 2020

L.A. Salami

The Cause Of Doubt & A Reason To Have Faith

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Sunday Best

The Cause Of Doubt & A Reason To Have Faith Lookman Adekunle Salami Alternative 3.5 L.A. Salami – The Cause Of Doubt & A Reason To Have Faith Written in Music https://writteninmusic.com

De uit London afkomstige L.A. Salami is geen kwakzalvende gebedsgenezer, al zou je dat bij deze naam zowat wel geloven. Hij weet een heerlijke soort van spiritualiteit op te roepen. In het zwaar psychedelische titelstuk laat hij je als een hogepriester onderdompelen in een veelvoud aan hallucinerende mediterende klanken. Door het rommelige lo-fi karakter wordt je prettig verstoord door de geestverruimende achtergrondgeluiden. Het denkbeeldige gevoel wat je krijgt als je daadwerkelijk in het licht van de ondergaande zon gedoopt wordt in de Nijl. L.A. Salami laat je als een hersenloze goudvis in een grote ketel gevuld met muzikale druggy toverdrank zweverig rondjes zwemmen, en zoekt hiermee aansluiting bij de prehistorische hippiecultuur.

Al drie albums lang ontvlucht hij de conservatieve hokjesdenkers die hem onder folk, soul en blues proberen te plaatsen. Door zijn eigenzinnigheid laat hij zich niet vangen en kiest ook op The Cause Of Doubt & A Reason To Have Faith voor een afwijkende wispelturige te vervolgen weg. De connectie met de compacte folky gitaar songs is direct al afgestompt door het vervreemdende maar oh zo geweldige lange openingstrack. Alle bindingen met het toegankelijke licht orkestrale jaren zestig retro geluid van de vorige platen zijn vervangen door invloeden die veel meer bij de geheimzinnige naam van de zanger passen.

De dromerige klanken in het nummer The Cause of Doubt & a Reason to Have Faith vervagen door het warme basgeluid waarmee de zomer wordt verwelkomt. Na de scherpe gitaarexplosies is er eventjes ruimte voor rappende lyrics om vervolgens met poeslieve hoge vocalen die onvoorspelbare diepte in te duiken, waar ook nog ergens een mondharmonica voorbij komt dobberen. Zo suddert When You Play God nog voort op datzelfde vliegende tapijt, maar zorgen het country gitaartje en de jazzy percussie voor meer evenwicht. De teksten zijn weer lekker vaag filosoferend politiek gericht en het oude vertrouwde geluid sijpelt er weer langzaam doorheen.

Het western café pianootje in het primitieve Thinking of Emiley is een aardig tussendoortje, maar we gaan gelukkig niet voor de snelle hap. Dan lijkt het erop dat we met Dear Jessica Rabbit het eerste echte nummer te pakken hebben. De drums zijn heerlijk groezelig alsof een mondhygiëniste liefkozend met een tandsteenvergruizer aan de slag gaat. De zwart-witte toetsen huppelen er als een uitdagend vlooienspel dwars overheen om ondeugend tegen de regels in te eindigen.

De stevige countryrocker Things Ain’t Changed vind zijn reisgenoot in de voort timmerende soulvolle pianoklanken. Hoe bijzonder is het dat er naar een met dub gevulde trippende werkstuk toegewerkt wordt in het dragende voortslepende The Cage, waarbij de veelzijdigheid in de flows van dit muzikale genie met gemak de hiphop regels trotseert en laat horen dat er bij een hedendaagse taaltovenaar afgeweken mag worden van de voorgekauwde eenheidsworst. De mix tussen donkere triphop en desolate country-and-western lijkt te werken in het sfeervolle The Talis-Man on the Age of Glass , waarbij de hoge in reggae sausje gedipte vocalen het heerlijk smoothy relaxt afronden.

Het rumoerige gedraai aan de knoppen tussendoor waardoor het lijkt alsof er gezocht wordt naar een andere radiozender is niet nieuw, maar het werkt wel. De variatie in de tracks is hierdoor veel minder storend. The Cause Of Doubt & A Reason To Have Faith is een gedurfde koerswijziging waarbij elke koers ontbreekt en er juist totaal tegen de stroming in gevaren wordt. Wat opvalt is het zonnige karakter welke zich als een rode draad door de plaat heen weeft.  1. The Cause of Doubt & a Reason to Have Faith
  2. When You Play God (The 2018 Copyright Blues)
  3. Thinking of Emiley
  4. Dear Jessica Rabbit
  5. Things Ain't Changed
  6. The Cage
  7. The Talis-Man on the Age of Glass